Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НИЗИ ПІДКАЗУЮТЬ ВЕРХАМ

У Україні з гною можна отримати до 5,6 млрд метрів кубічних біогазу щорічно. Енергетичний потенціал такого об’єму складає майже 40 млн. МВт / ч. Тому в Україні доцільно організовувати виробництво біогазу в агропромисловому комплексі. Щоб будівництво біогазових заводів було економічно доцільним, необхідно будувати їх на тваринницьких фермах поголів’ям не меншого 600 особин, на свинофермах — 6000, на птицефабриках поголів’ям в 200 000 голів.

У селі Великої Крупель Згурівського району з 2009 року існує біогазова станція. Побудував її місцевий бізнесмен, в господарстві якого 4000 корів. Всі вони з Німеччини. Разом коштують 8 мільйонів євро. Дорого, тому, що сорт особливий — голштинский. За день дають від 25 до 60 літрів молока.

Спочатку підприємство було постачальником молока. Все змінилося, коли встало питання про санітарні норми. Коров’ячий гній не було куди дівати. «Ми повинні були якимсь чином утилізувати відходи, утилізувати метан, який виробляє ця ферма, ви самі можете представити, скільки голів, тому перша думка була про будівництво біогазової станції», — говорить Сергій Биков, глава правління молочної компанії.

Органічне добриво нагрівають до 38 градусів за Цельсієм. Воно бродить, в результаті виходить дорогоцінний метан. «Після нагріву виробляється біогаз, його ми женемо на газопідготовку, тобто очищаємо, — говорить оператор біогазової установки Сергій Потьомкін. — Потім на генератор, він і виробляє електроенергію, якою користується ферма».

За день станція переробляє 400 тонн гною. А це майже півтисячі кіловат електричної енергії. Це досить, щоб забезпечити комплекс необхідною електрикою.

UBR

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com