Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Трудоголізм — психічний розлад

Іспанські фахівці з Університету імені Хайме Першого в місті Кастельен-де-ла-плану затверджують: трудоголізм — небезпечний психічний розлад. Воно може бути корисне лише для економіки країни. А ось здоров’я сильно страждає.

На думку експертів, трудоголіками можна назвати тих, хто любить працювати наднормово і надмірно, щоб позбавитися від тривоги і відчуття провини, які відвідують людину за відсутності роботи. Учені пропонують розглядати трудоголізм разом з іншими поведінковими чинниками, що впливають на психічне і фізичне самопочуття людей.

Міжнародна організація праці наводить наступні дані: 8 % співробітників проводять більше 12 годин на добу за виконанням професійних обов’язків тільки потім, щоб, занурившись в робочі справи, піти від особистих проблем. Таке пристрасне захоплення роботою може швидко і непомітно перерости в трудоголізм. А він, у свою чергу, гарантує колосальну втому і перевтому, порушення режиму сну і збільшення ризику вживання небезпечних психотропних речовин.

Фахівці попереджають: відправна точка трудоголізму — робота понад 50 годин в тиждень. Маніакальна прихильність до роботи виражена крайнім ступенем робочої активності і відданості своїй справі навіть в неробочий час (у вихідні і святкові дні). Якщо людина включена в роботу невідповідний більше, ніж зацікавлений в особистих справах, він трудоголік. При цьому, треба розуміти, що трудоголізм — лише наслідок інших проблем. Це можуть бути труднощі в сім’ї, в соціальному і фінансовому плані.

АМИ-ТАСС

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com