Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Обережно: «гранатовий» сік

Деякі соки «приховали» в собі синтетичні барвники та консерванти. У країнах ЄС з 20 липня буде введено обов’язкове маркування на всі продукти, які можуть містити Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129. На етикетках зазначатимуть: «можуть викликати небажаний вплив...». Це ті шість барвників, які небезпечні для дитячого організму. Із них два барвники (Е102, Е122) виявили в соках на українському ринку.

Популярність гранатового соку особливо у зимово-весняний період не викликає сумнівів. Якщо врахувати, що його пропонують пити і дітям, і вагітним, і усім людям з низьким гемоглобіном, то навіть висока вартість напою не відлякує покупців: здоров’я важливіше.

Та чи справді під банкою (чи пачкою) соку міститься цей корисний натуральний напій? Центр незалежних експертиз «Тест» на гроші ООН перевірив якість гранатових соків і стверджує: хоч сік там вже є, але для «смаку» виробники додають барвники і консерванти.

Центр Експертиз «Тест» вдруге провів тестування гранатових соків. Попереднє проводилось в грудні 2008 року і його результати були невтішними: виявили «сік», приготовлений без граната. Цього ж разу всі соки підтвердили гранатове походження. Ідентифікацію проводили за антоціанами — природними пігментами гранату.

В цьогорічному експерименті брали участь 7 марок гранатового соку, 3 з яких — від українських виробників.

При виборі зразків для тестування звернули увагу на азербайджанські соки тому, що «вони є всюди і існує уявлення, що ці соки справжні», коментують організатори експерименту. Мова йде про соки 4U, Inter-pak, Nar. Українські виробники представлені марками «Квант», Sandora, «Мрія».

«Квант» взяли тому, що при минулому тестуванні це був повний сурогат, — розповідає голова правління «Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ» Валентин Безрукий. Саме його організація за кошти представництва ООН в Україні проводила тестування гранатових соків.

Крім цього, протестували вірменський органічний Yan, вартість якого найвища (близько 40 грн.) Для порівняння «Мрія» — близько 31 грн/1л, Sandora — близько 25 грн/1л, Nar — близько 23 грн/1л, Inter-pak та 4U — 21 грн/1л, «Квант» — 14 грн/1л.

Панує переконання, що в скляній тарі напій якісніший. Соки Nar, Inter-pak, Yan, «Квант» продають в скляних упаковках. Соки Sandora, «Мрія», 4U представлені в пакетах Тетра-Пак. Дані тестування показали, що скляні банки не є гарантією якості. Соки Nar, Inter-pak, Yan отримали загальну оцінку «дуже погано», «Квант» — «задовільно».

Зауваження були і до маркування.

У соках Sandora, «Мрія» вказано «сік». Проте цей сік відновлений в обох випадках, тому у складі повинен прописуватись концентрат та вода. Це єдині зауваження у «Тесту» до даних соків. Тому вони отримали загальну оцінку «відмінно». Sandora тріумфує вдруге (в 2008 та 2010 роках), для «Мрії» — така оцінка вперше, бо минулого разу отримала «добре» через «сліди консервантів».

Натуральний сік — сік, отриманий механічними діями, який може бути законсервованим фізичним способом (наприклад, пастеризацією). Його ще називають соком прямого віджиму.

Відновлений сік отримують із концентрованого соку із додаванням питної води.

Нектар — продукт, який отримують завдяки змішуванню соку, концентрованого соку, чи пюре із підготовленою питною водою, цукром чи медом, без штучних чи синтетичних добавок. Відрізняється від відновленого меншим вмістом плодової частини, яка в нектарах різних плодів неоднакова. Наприклад нектари із груш та яблук повинні містити не менше 50% плодової частини. Вміст плодової частини в гранатовому нектарі не повинен бути меншим, ніж 25%.

У соковому напої — вміст соку не повинен бути меншим, ніж 10%.

Зауваження до маркування виникли і до соку 4U, де не вистачає координат представника в Україні.

На етикетці соку Inter-pak є номер мобільного телефону в Україні, проте без назви та координат власника цього телефону. Не зазначені до того ж умови зберігання соку.

Не вистачає позначки умов зберігання закритої упаковки і в маркуванні соку Yan.

У нас реалізують і соки з консервантами і барвниками. Погрішності в маркуванні виявились незначними порівняно із вмістом. Деякі соки, за словами Валентина Безрукого, «приховали» в собі синтетичні барвники та консерванти.

На консерванті бензоат натрію «попались» одеський сік «Квант» (125,6мг/л) та азербайджанський Nar (271мг/л), в якому до того ж виявили барвник Е122 — 3,3 мг/л. Ще в одному азербайджанському соку Inter-pak виявили сорбінову кислоту, яку також використовують як консервант та ще й три барвника (Е102 -8,7мг/л, Е122 — 26,7мг/л; Е133 — 1,7мг/л). У вірменському Yan знайшли два барвника (Е122 — 7,4мг/л; Е133 — 0,4мг/л). При цьому відомо, що в соках є недопустимими консерванти і барвники.

Грішать виробники процедурою додавання до соку ненатуральних речовин аби той довше зберігав привабливий відтінок. Адже гранатовий сік має здатність швидко окислюватись, що впливає на забарвлення соку.

У Європі ретельно ставляться до впливу барвників на організм, що відображається у маркуванні.

Згідно із дослідженнями, які були зроблені у Великобританії, шість барвників названі такими, що можуть негативно впливати на розвиток дитини, зокрема розвивати гіперактивність. У зв’язку із цим уже проводять детальніші дослідження.

А тим часом в країнах ЄС з 20 липня 2010 року буде введено обов’язкове маркування на всі продукти, які можуть містити Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129. На етикетках зазначатимуть «можуть викликати небажаний ефект на активність і увагу дітей». Це ті шість барвників, які небезпечні для дитячого організму. Із них два барвники (Е102, Е122) виявили в соках: Inter-pak (обидва), Nar (Е122), Yan (Е122). Для довідки: Е122 — азорубін, штучний червоний барвник, Е102 — тартразин, штучний жовтий барвник, Е133 — штучний синій барвник.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com