Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПЛАНЕТА, ЯКА ДИВУЄ

Дедалі більшого розголосу набувають знімки зроблені американськими космічними апаратами, що побували на орбіті Марса. Об’єкти відзняті на цій планеті потужними камерами нагадують руїни якихось штучних споруд. Зокрема добре видно об’єкт, який нагадує зруйновану плотину на руслі висохлої річки. Він був названий дослідниками «Порт». Викликає цікавість не лише відоме «обличчя» завширшки майже милю, але й загадковий об’єкт, що нагадує «літаючу тарілку». (на знімку вгорі). Квола реакція НАСА на ці здогадки і припущення лише підливає масла у вогонь. Викликає підозру, що американці щось приховують від населення планети, а зникнення американського літального апарату ще на підході до червоної планети уже зараз розцінюється як «трюк» спецслужб США. Виникає небезпідставне запитання: а може зниклий апарат і не зник зовсім. Просто він мав на борту інформацію, яку відразу засекретили. І все ж НАСА дещо розсекретило, або випадково пропустило... Вражаючі кадри марсианських дюн були зняті дуже потужною космічною камерою HIRISE (Науковий експеримент отримання зображень з високим дозволом). Вона розташована на борту космічного апарату «Марсіанський орбітальний розвідник». І ось це око апарату зафіксувало незвичайну картину — на Марсі нібито з червонуватих піщаних дюн ростуть темні дерева.

Проте те, що на перший погляд здається оазисами в пустелі, — насправді сліди обвалів. Справа в тому, що коли Сонце розтоплює сухий лід (твердий двоокис вуглецю), то з вершин марсіанських дюн сходять вниз потоки чорного базальтового піску. Вони-то і нагадують «яблуневі садт» або ліси, зняті з пташиного польоту.

А в блозі HIRISE цей процес описується так: «Величезний регіон піщаних дюн розташований в північних широтах Марса. Взимку шар льоду, що складається з діоксиду вуглецю, покриває дюни, а навесні, коли сонце зі­гріває лід, він випаровується. Цей вельми інтенсивний процес збиває гребені дюн вниз, утворюючи темні смуги. В результаті обвалу піднімається шар пороху, який згодом осідає на лід. На другому фото можна побачити, що колір пилу, що осів, від­різняється від кольору льоду, що покриває дюни». Якби такі вичерпні коментарі стосувалися й інших відзнятих об’єктів... Але у відповідь ми отримуємо від НАСА лише загадкову паузу.

А.Гусаченко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com