Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нічна робота

Нічні зміни виявилися ще шкідливішими, ніж думали лікарі. У 40% добровольців, які всього 10 днів пожили «зміщеним» життям, виник переддіабетичний стан.

Робота вночі за впливом на обмін речовин порівнянна з щоденною зміною декількох часових поясів.

У тому, що нічні зміни, введені для зменшення простою техніки і виробничих площ, шкідливі для організму, навряд чи хтось сумнівався. Епідеміологічні дані, та і регулярні огляди чітко пов’язують подібну роботу з серцево-судинними захворюваннями, діабетом і огрядністю, але які при цьому відбуваються перебудови обміну речовин, до недавнього часу залишалося невідомим.

Френк Шир з Гарвардської медичної школи і його колеги виконали масштабний фізіологічний експеримент, але вже на людях. Десять здорових добровольців протягом 10 діб буквально жили в лабораторії, кожну годину здаючи численні аналізи.

Учених цікавив рівень глюкози, кортизолу, лептина, інсуліну, адреналіну, норадреналіну і катехоламінів. Крім того, у «пацієнтів» вимірювали рівень споживання кисню, частоту серцебиття, тиск крові, «якість» сну і температуру «ядра тіла».

Основною умовою експерименту було відокремлення поведінкового циклу, відповідного періодам сну і неспання, і циркадианного, визначуваного в першу чергу часовим поясом. Щоб добитися цього, піддослідним довелося спати і є за межами свого звичайного часу спокою.

У 3 з 8 повністю проаналізованих підопічних типовий для людей, що працюють в нічну зміну, ритм життя привів до переддіабетичного стану.

В першу чергу це пов’язано з серйозним зростанням рівня глюкози після їжі, яка викликає сповільнене або недостатнє вироблення інсуліну. Цей чинник є таким, що веде в розвитку діабету 2 типу.

Але навіть «усереднені» по всіх випробовуваних показники виявилися невтішними. Це 6-процентне збільшення рівня глюкози протягом доби, 17-процентне зниження «гормону ситості» лептина (а значить, постійне необгрунтоване відчуття голоду), повністю зміщений ритм кортизолу, регулюючого тиск крові, 3-процентне зростання артеріального тиску і 20-процентне зниження ефективності сну.

Подібний фізіологічний стрес може достатньо швидко вичерпати регуляторні резерви механізму, що відносяться до двох, здавалося б, найстабільнішим системам — тиску крові і рівню глюкози.

Що робити, якщо нічна робота неминуча, не зовсім ясно.

Теоретично може допомогти збільшення тривалості сну (випробовувані в цьому дослідженні спали «стандартні» третину доби) і майже завжди потрібне зменшення загальної калорійності їжі. У будь-якому випадку, перш ніж братися до «вигідної» нічної роботи, спочатку спробуйте підрахувати, в що обійдеться вам лікування від потенційного діабету і серцевої недостатності.

podrobnosti.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com