Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вакцинація і політична воля

Україна має прийняти політичне рішення на рівні уряду, президента, парламенту про доцільність чи недоцільність проведення щеплення проти грипу A/H1N1 Каліфорнія.

Про це заявила заступник регіонального директора європейського регіонального бюро ВООЗ Ната Менабде, повідомляє прес-служба МОЗ.

Менабде  також висловила занепокоєння ситуацією, яка склалася в Україні з захворюваністю на грип A/H1N1, але позитивно оцінила роботу українських медиків в умовах епідемії.

«У вас є бажання та вміння для мобілізації сил, аби тримати під контролем ситуацію. Ми вважаємо адекватними та правильними заходи, які вживає Україна в лікуванні хворих», — зазначила Менабде.

Вона також додала, що з технічної точки зору ВООЗ даватиме рекомендації щодо необхідності вакцинації проти грипу A/H1N1 Каліфорнія. Міжнародні експерти вважають, що завжди знайдуться сили, які використовуватимуть аргументи проти вакцинації, тож вибір менших ризиків є проблемою не лише МОЗ, а й керівництва держави.

На запитання чи може Україна розраховувати на гуманітарну допомогу у разі ухвалення рішення про необ­хідність вакцинації, експерти ВООЗ наголосили, що це питання досить складне. Будь-який виробник, чия вакцина поставлятиметься в Україну, хоче мати гарантії, що вакцина не буде дискредитована, як це сталося з гуманітарною допомогою минулого року, і не залишиться невикористаною на складах в той час, коли інші країні просять про допомогу.

Головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол, звертаючись до міжнародних експертів, наголосив: «Ми просимо особливої рекомендаційної підтримки ВООЗ для ухвалення рішення в питанні вакцинації, аби унеможливити повторення ситуації, що мала місце в Краматорську, та яка кардинально змінила ставлення до імунопрофілактики в державі».

Біловол зазначив, що повторення сценарію навколо теми вакцинації призведе до того, що країна повністю залишиться незахищеною перед інфекційними хворобами.

Водночас представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо запропонувала допомогу Україні по проведенню інформаційної кампанії з інформування громадськості щодо ризиків, пов’язаних зі щепленнями та інфекційними хворобами.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com