Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СБУ розсекретила документи КДБ про Народний рух

Під час історичних слухань, що відбулися у Києві з нагоди 20-річчя Народного Руху України, було розсекречено архівні документи КДБ СРСР, зібрані наприкінці 80-х років минулого століття стосовно діяльності НРУ.

Під час круглого столу співробітник архіву Олександр Лошицький звернув увагу на документи другої половини 1988 року, де КДБ інформував партію про ініціативи створення в Україні широкого громадського об’єднання, аналогічного прибалтійським народним фронтам. За його словами, КДБ боявся впливу на учасників національно-демократичного руху закордонних українських центрів, зокрема ОУН.

Як зазначив Лошицький, створення в 1989 році Народного руху було сприйнято з великим ентузіазмом по всій Україні. Зокрема, документи КДБ інформують про активну діяльність організацій Руху в Київській, Дніпропетровській, Черкаській, Харківській, Хмельницькій і Кримській областях.

У зв’язку з цим КДБ цілеспрямовано перешкоджав діяльності активістів Руху. Зокрема, як йдеться у звіті КДБ, «за вказівками КДБ СРСР, МВС СРСР і Прокуратури СРСР запобігли спробі Чорновола, Гориня і Геля взяти участь 10-14 грудня в семінарі незалежних громадських організацій країн-учасниць гельсінського процесу з гуманітарних питань» у Москві, де Чорновіл повинен був очолити «секцію національних проблем» і виступити з доповіддю провокаційного змісту.

Органами КДБ здій­снюються заходи щодо подальшого контролю за поведінкою Чорновола, обмеження та документування його інспіраторської діяльності, компрометації серед однодумців».

Як повідомили в українській спецслужбі, у Галузевому державному архіві СБУ всього знайдено 250 документів КДБ про ситуацію в Україні наприкінці 1980-х — початку 1990-х років. Але, за словами дослідників, це лише незначна частина документів, які розповідають про роль Руху у здобутті Незалежності. Більшість документів втрачено. Існують гіпотези про вивіз їх до Москви в останні дні існування Союзу.
Водночас, на даний час СБУ розсекретила документи, які підтверджують знищення величезної кількості матеріалів того часу.

З архівними документами про діяльність НРУ можна ознайомитися в системі Відкритого електронного архіву СБУ, який є в кожному обласному центрі України. Матеріали з архіву також представлять на виставці 12 вересня в Національному палаці «Україна». Крім того, СБУ спільно з Інститутом історії України Національної академії наук України готує до видання збірник цих документів.

Нагадаємо, цього року в Україні відзначають 20-ту річницю створення Народного Руху України.

 

 

УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com