Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

російський газ подешевшає на 27%

Ціна імпортного газу для України на третій квартал 2009 року складе 198,34 долара за тисячу кубометрів, що на 26,8% менше, ніж у другому кварталі.

Про це заявив начальник управління із зв’язків із громадськістю НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Він також спрогнозував, що в липні обсяг імпортованого в Україну газу складе близько 3 млрд. кубометрів.

Як відомо, у першому кварталі російський газ поставлявся в Україну за максимальною ціною 360 доларів за тисячу кубометрів, а в другому кварталі вона знизилася до 270,95 доларів за тисячу кубометрів.

На початку липня офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив, що Україна в липні підняла заявку на поставку газу з 33 млн. кубометрів на добу в червні до 120 млн. кубометрів на добу в липні.

Підписаний у січні довгостроковий контракт на постачання газу в Україну передбачав поставку в першому кварталі 2009 року 5 млрд кубометрів, другого — 10, третьому — 12 і четвертому — 12,5 млрд кубометрів газу. Однак у першому кварталі обсяги закупівлі були в середньому на 50% нижче контрактних, у другому — на 40%.

«Нафтогаз» звернувся до «Газпрому» з пропозицією зменшити обсяги закупівлі в 2009 році з 40 млрд кубометрів до 33 млрд кубометрів і отримав лише усну згоду.

У червні імпорт газу до України здійснювався за двома цінами: 270,95 і 272,22 доларів за тисячу кубометрів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com