Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Єдина валюта

У долара і євро з’явиться ще один конкурент — єдина валюта країн Перської затоки. Чотири країни-учасниці Ради співпраці арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) — Саудівська Аравія, Бахрейн, Кувейт і Катар — підписали угоду про загальну грошову одиницю, повідомляє телеканал «Вести-24».

Крім того, країни створять єдину валютну раду, яка і контролюватиме дотримання угоди. Зокрема, положення про створення Центрального банку Перської затоки. Імовірно рада буде створена до кінця 2009 року в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія).

Минулого тижня Арабські Емірати відмовилися від участі у Валютному союзі аравійських країн. Каменем спотикання стало рішення розмістити Центральний банк затоки в саудівській столиці.

Документ, що передбачає створення єдиного валютного ринку, був підписаний, не дивлячись на відмову приєднання до угоди з боку двох членів РСАДПЗ — Омана і ОАЕ.

Питання про введення єдиної валюти в шести арабських країнах Персидської затоки — на Бахрейні, в Катарі, Кувейті, ОАЕ, Омані і Саудівській Аравії — обговорюється з 2001 року.

У 2010 році планувалося повністю завершити процес підготовки до переходу на єдину валюту, проте на шляху рішення цього питання виникали різні перешкоди. Так, у 2006 році Оман офіційно відмовився від приєднання до валютного союзу, а в 2007 році Кувейт ухвалив рішення про відмову від прив’язки кувейтського динара до долара США, на відміну від інших країн-членів РСАДПЗ.

Раніше повідомлялося, що п’ять країн Перської затоки — Бахрейн, Кувейт, Катар, Оман, ОАЕ і Саудівська Аравія, що входять в Раду співпраці арабських держав Персидської затоки (РСАДПЗ), домовляються про створення валютного союзу і введення єдиної грошової одиниці — «динара Затоки.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com