Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гіпертонію зумовлює вірус?

Підвищення артеріального тиску — одне з найпоширеніших людських захворювань, яке вже давно сприймається майже як норма. Між тим, в біль­шості випадків справжня причина його появи так і не встановлена. Американські вчені прийшли до висновку, що одним із пускових механізмів може бути інфікування «популярним» вірусом.

Тільки в США від гіпертонії страждає кожен третій дорослий. А по всьому світу — мільйони, якщо не мільярди людей. У рік сім мільйонів з них помирає від усякого роду ускладнень. Це інфаркти та інсульти, серцева та ниркова недостатність, ішемічна хвороба серця та безліч інших проблем зі здоров’ям.

Вчені провели досліди на чотирьох групах лабораторних мишей (по 12 у кожній). Першу — тримали на стандартній дієті і заразили цитомегаловірусом (cytomegalovirus) через чотири тижні після початку експерименту. Другій (здоровій) — ввели в раціон багато продуктів, які містять холестерин. Третю — годували також як і другу і через чотири тижні теж інфікували вірусом. Контрольну групу здорових мишей годували звичайною їжею.

Ще через шість тижнів вчені провели серію досліджень артеріального тиску у тварин.

У своїй статті, опублікованій у відкритому доступі в журналі PLoS Pathogens, автори пишуть, що ті миші, що були заражені цитомегаловірусом, мали більший кров’яний тиск, ніж здорові (приблизно на 10 міліметрів ртутного стовпа). До того ж дієта з високим вмістом холестерину ще більше погіршувала становище (підвищення в середньому на 50 міліметрів ртутного стовпа).

Між тим, цитомегаловірусом за різними підрахунками заражені від 50 до 99% всього дорослого населення планети. Він передається через біологічні рідини, а також від матері до новонародженого.

«Майже у 90% випадків справжня причина гіпертонії залишається нез`ясованим, і ми вважаємо, що вірус вносить свій значний внесок», — говорить провідний дослідник професор Клайд Крампекер (Clyde Crumpacker) з медичної школи Гарварда (Harvard Medical School).

 

 

www.likar.info

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com