Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українські автомобілі переходять на дрова

У Житомирській області вчені розробили «автомобіль на дровах». Як повідомив заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації з питань промислової політики Владимир Дебой, це один з перших автомобілів з газогенераторною установкою в Україні, і зараз влада області працює над практичним використанням винаходу в АПК і промисловості. В. Дебой уточнив, що вчені проводять дослідження на старенькому ГАЗ-53.

«У Житомирському національному агроекологічному університеті група вчених на чолі із заслуженим  діячем науки і техніки України, доктором технічних наук, професором, академіком Інженерної академії України Леонідом Лосем розробили при­стрій, який дозволяє автомобілям їздити на біопаливі», — розповів заступник губернатора.

«Газогенератори розміщуються між кабіною водія і кузовом. При спалюванні палива — вугілля або дрів — утворюється чадний газ. Після очищення у фільтрах він потрапляє в двигун внутрішнього згорання і дозволяє автомобілю рухатися», — відзначив професор Л. Лось, пояснюючи принцип дії газогенераторної установки.

За його словами, його ідея не є нововведенням, а швидше — «давно забутим старим».

«В середині минулого століття в СРСР їздили багато автомобілів на газогенераторних установках, а також тракторів, що працюють на дровах, торфі, вугіллі і соломі, а вже потім перейшли на бензин», — сказав Л. Лось, додавши, що зараз «ми пригадали про цей досвід через необхідність впровадження енергозберігаючих технологій».

Вчений відзначив, що в Швеції планують найближчими роками всю сільськогосподарську техніку перекласти на газогенератори, повідомляє Autosvit.

Професор підкреслив, що таке застосування газогенераторної установки втричі дешевше, ніж їзда на солярці, газі або бензині. За його словами, в газогенераторних установках можна спалювати рослини, вирощені на землях з допустимим рівнем радіоактивного забруднення, що особливо важливе для Житомирської області, де майже 300 тисяч га сільгоспугідь мають підвищений рівень радіоактивного забруднення.

Зараз житомирські вчені працюють над вдосконаленням пристрою і отриманням патентів українського і міжнародного зразків, а також шукають засоби на це.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com