Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Задля якісного осмислення українського історичного досвіду

У Національній академії державного управління при Президентові України створено нову громадську ініціативу «Слухацький клуб НАДУ при Президентові України «Чесне слово».

Серед завдань Клубу — популяризація національно-культурної спадщини, історичної пам’яті, української мови та традицій. До Чесного слова увійшли депутати місцевих рад різних рівнів, слухачі, викладачі, науковці, експерти НАДУ при Президентові України, Національного інституту стратегічних досліджень, Національного інституту проблем міжнародної безпеки при РНБО України, КНУ імені Тараса Шевченка. Їхня філософія — авангардистський солідаризм, спрямований на формування єдиного гуманітарного простору України, національну консолідацію українського суспільства. Докторант кафедри соціальної і гуманітарної політики НАДУ, професор кафедри організації самоврядування МАУП Володимир Омельчук на зустрічі з директором Інституту соціальних наук та самоврядування заявив, що у суспільстві існує нагальна потреба у виробленні нової концепції гуманітарного розвитку суспільства, у розробці якої повинна активну участь взяти МАУП як осередок традиційних цін­ностей українського суспільства та родини. На думку депутата Житомирської обласної ради Олега Бі­лецького саме нове покоління сформує еліту, спроможну взяти на себе від­повідальність за долю на­ції.

Всеукраїнський кру­глий стіл: «Собор­ність України: історія та сучасність»

30 січня 2009 року в Національній академії за ініціативи Клубу слухачів «Чесне слово» відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Соборність України: історія та сучасність».

Участь у круглому столі взяли відомі українські науковці, дослідники, історики.

Серед них:

Любов Стасів, член Асоціації дослідників голодоморів, заст. начальника Головної служби Гуманітарної політики та з питань збереження культурної спадщини Секретаріату Президента України;

Петро Кононенко, доктор філологічних наук директор Інституту українознавства МОН України;

Павло Гай-Нижник, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту етнонаціональних і політичних досліджень ім.І.Кураса;

Микола Стаднік, професор Переяслав-Хмельницького педагогічного університету;

Тарас Кононенко, заступник директора Науково-дослідного інституту українознавства;

Петро Вознюк, головний редактор альманаху «Молода нація»;

Павло Сацький, старший викладач кафедри політичної історії КНЕУ імені Вадима Гетьмана;

Олександр Задорожний, голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Спілка української молоді»;

Валентина Піскун, старший науковий співробітник Центру українознавства КНУ імені Тараса Шевченка.

З вітальним словом до всіх учасників звернувся віце-президент Національної академії А. Чемерис. Він зазначив, що сьогодні ми перебуваємо в стані економічної кризи в системі демократичного управління. Нехтування у підготовці управлінських кадрів та вишколу українського війська в часи становлення незалежності України на початку ХХ століття призвело до неможливості втримати собор­ність та її головні задекларовані принципи.

До розмови долучилась Л.Стасів, заступник начальника Головної служби гуманітарної політики та збереження культурної спадщини Секретаріату Президента України, яка зауважила, що в українському суспільстві насамперед існує криза людської душі, а в основі усіх суспільних криз лежать насамперед кризи світоглядні.

Всі запрошені та слухачі Національної академії мали можливість виступити та подискутувати на теми, які обговорювали уча­сники круглого столу:

Українська собор­ність у добу Першого Ге­ть­манату та її наслідки;

передумови розгортання української соборної ідеї у ХІХ — на початку ХХ століття;

Акт Злуки та його наслідки для західноукраїнських земель;

Українська діаспора у розбудові Української державності;

Український регіона­лізм у новітній політичній історії України;

Соціогуманітарні виміри української соборності.

Петро Кононенко, академік, доктор філологічних наук, директор Інституту українознавства МОН України, наголосив на тому, що єдність української території в першу чергу повинна існувати на основі єдності націй. Також Петро Петрович запропонував учасникам круглого столу надрукувати свої роботи у журналі «Українознавство».

Цим круглим столом ініціатори Клубу слухачів «Чесне слово», продовжують започатковану наприкінці 2008 року серію соціально-наукових проектів з проведенням круглих столів для якісного осмислення українського історичного досвіду, розробленням відповідної наукової проблематики, продовженням дискусій та обговорень.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com