Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Найдавніше житло

Найдавніше з відомих науці жител homo habilis знайшли в Південній Африці канадські, ізраїльські та південноафриканські археологи.

У печері Вондерверк завглибшки 130 метрів, біля підніжжя гір Куруман було знайдено кам’яні знаряддя, створені близько 2 млн років тому.

«Дані геологічних досліджень свідчать про те, що ці знаряддя були принесені в печеру далекими предками сучасної людини, а не були занесені туди з поверхні потоками води», - наголошується в повідомленні.

Типи кам’яних знарядь, а також їхнє датування за рівнем вмісту свинцю вказують на те, що пращури людини жили в печері 2 млн років тому. Таким чином отримано найраніший доказ того, що люди усвідомлено селилися в печерах.

Знахідки в печері Вондерверк близькі за віком найранішим кам’яним знаряддям, знайденим на території сучасної Ефіопії, вік яких складає 2,4 млн років.

Вперше печера Вондерверк привернула увагу фахівців в 1940-х роках. В кінці 1970-х років там почалися масштабні розкопки.

Група вчених на чолі з археологом з Університету Торонто Майклом Чазаном, яка проводила розкопки в нинішньому сезоні, розробила новий метод датування культурних шарів в осадкових породах на дні печери.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com