Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ми святкуємо День студента

Щороку, 17 листопада, студенти чекають з нетерпінням. Ще б пак! Коли ще можна знайти більш відповідний день, щоб добре провести час зі своєю університетською групою і відсвяткувати цю подію як належить. Але, мабуть, далеко не кожному з нас відома історія його виникнення.

Ректор Міжрегіональної Академії управління персоналом Микола Головатий розповів історичні події, які лягли в основу вшанування цього дня: « Це був 1939 рік. У той час Чехословаччина повністю була під владою Німеччини, але це не заважало їй шанувати свої національні традиції. 28 жовтня народ виходить відзначати двадцять перші роковини своєї республіки. По всій Празі проходять шумні демонстрації. Але власті, вдаючись до зброї, розгонять мирних людей. У результаті цієї події постраждала велика кількість людей. Серед загиблих — студент медичного факультету університету Ян Обплітала. Згуртоване студентство, гарячі юні серця не могли пробачити смерть свого друга і товариша по духу. В день похоронів Яна, 15 листопада, влаштовується могутня маніфестація. У відповідь агресори вирішили прийняти найсуворіші заходи для відновлення порядку. Вранці, 17 листопада, німецькі солдати жорстоко вриваються в гуртожитки. Студентів виводять на мороз. Кінцевий пункт їх проходження — концтабір Заксенхаузен. Минули роки, події цього дня надовго залишилися в пам’яті очевидців. Пізніше, в серпні 1946 р. на Всесвітньому конгресі студентів в Празі 17 листопада було оголошено Міжнародним днем студента. Проведенню свята передує міжнародний студентський тиждень боротьби за мир і дружбу».

Отож, шановні студенти, не слід забувати про те, що свято «День студена» — це, насамперед, вшанування пам’яті людям, які віддали своє життя у боротьбі за свободу і стали жертвами тяжких історичних подій 1939 року. Святкуючи, згадайте тих студентів, які віддали своє життя за рідну країну.

Ректор МАУП Микола Головатий привітав усіх студентів з їхнім святом і побажав натхнення, сил і старанності на шляху до знань.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com