Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нацбанк фінансує уряд

Національний банк України за тиждень з 3 до 11 листопада збільшив обсяг облігацій внутрішньої державної позики з 29,1 млн. грн. до 3, 1067 млрд. грн.

Такі дані розміщені на сайті НБУ, повідомляє агентство «Інтерфакс Україна».

Згідно з даними, обсяг ОВДП у інших власників змінився незначно: у банків — знизився на 89,2 млн. грн., до 5,5633 млн. грн., у нерезидентів — виріс на 46,3 млн. грн., до 564,1 млн. грн., а інших власників — зменшився на 36,3 млн. грн. — до 1, 9877 млрд. грн.

У цілому обсяг ОВДП в обігу за цей період, за даними Нацбанку виріс на 2, 99839 млрд. грн.

За зазначений тиждень, 6 листопада, Мінфін раптово провів первинні аукціони із розміщення ОВДП і продав на них облігації сумою 2, 998395 млрд. грн., що майже вдвічі більше, ніж за всі первинні аукціони цього року.

У той же день ці облігації були продані на фондовій біржі ПФТС.

Аналіз усіх зазначених даних дозволяє стверджувати, що розміщені Мінфіном облігації опинилися в Нацбанку після продажу на ПФТС.

Ще до появи статистики, експерти ринку пояснювали продаж облігацій на 3 млрд. грн. прихованим фінансуванням дефіциту за допомогою НБУ через, імовірно, державні банки в умовах неможливості уряду використовувати інші джерела фінансування — приватизацію і комерційні боргові запозичення — в умовах кризи.

Цього тижня ситуація повністю повторилася. Мінфін на первинних аукціонах 13 листопада знову продав «довгі» ОВДП із погашенням 22 лютого 2012 року сумою 2,99899 млрд. грн. із прибутковістю, як і тиждень назад, 15,6% річних.

У цей же день усі розміщені Мінфіном облігації були продані на ПФТС за тією ж ціною. На думку учасників ринку, їх покупцем знову виступив Нацбанк.

Офіційний коментар зазначених дій НБУ і Мінфіну поки відсутній.

У цілому з початку року за рахунок розміщення ОВДП залучено 7,57 млрд. грн.

Відповідно до держбюджету на 2008 рік, уряд України планував збільшити запозичення на внутрішньому ринку в 2,1 рази — до 7,776 млрд. грн., тоді як на зовнішньому ринку він мав намір залучити 8,098 млрд. грн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com