Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Трагедія «Нерпи»

Попереднє розслідування причин інциденту на російському атомному підводному човні «Нерпа», який забрав життя 20 людей у Японському морі, виключає втручання членів екіпажу в роботу системи пожежегасіння, заявив сьогодні губернатор Хабаровського краю Віктор Ішаєв. «Так званий людський чинник, не виявлено», — сказав він, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося раніше, 8 листопада на новому атомному підводному човні (АПЛ), ще не прийнятому до складу ВМФ Росії, під час заводських ходових випробувань сталося несанкціоноване включення автоматизованої системи пожежегасіння. У результаті аварії загинуло 20 людей (троє військовослужбовці і 17 цивільних, зокрема члени здавальної команди заводу-виробника). У момент аварії на підводному човні знаходилося 208 людей, із них 81 — військовослужбовці. Це НП уже назвали «другим за масштабом після Курська».

За словами губернатора Хабаровського краю, на човні було встановлено новітню систему пожежегасіння, яка ще ніде не застосовувалася. «Човен був на першому етапі випробувань. У даний час випробування припинено, розслідування має назвати остаточну причину», -додав він.

Він зазначив, що раніше на підводних човнах систему пожежегасіння було виведено на пульт чергової зміни, рішення про її запуск ухвалювалося відповідальними особами. «Цю систему потрібно модернізувати. Там, де є небезпека для життя людей, у автоматичному режимі така система не має працювати», — відмітив Ішаєв.

Російська влада стверджує, що фахівці, які оглянули атомний підводний човен після аварії, прийшли до висновку, що він знаходиться у повній справності, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За попередніми даними, в одному або двох відсіках підводного човна, який знаходився у випробувальному поході, випадково спрацювала система пожежегасіння, яка використовує дуже отруйний газ фреон.

«У малій концентрації він викликає сп’яніння, а в масштабніших — летальний результат», — пояснив головний науковий співробітник інституту проблем морських технологій Геннадій Ілларіонов.

Цивільні фахівці могли загинути через неготов­ність до викиду газу

Експерти припускають, що цивільні фахівці могли загинути, оскільки були не готовими до раптового викиду газу.

У свою чергу, голова петербурзького клубу моряків-підводників, капітан першого рангу запасу Ігор Кудрін припускає, що професіонали-підводники зазвичай знають, як швидко вберегтися при спрацьовуванні протипожежної системи.

«Йдеться не про підводників, а про цивільних осіб. Не випадково більшість жертв саме серед них», — сказав він.

З цією версією погоджується й Ілларіонов. Експерт зазначив, що моряки-підводники зобов’язані завжди носити з собою персональний дихальний пристрій (ПДП), який дозволяє дихати протягом 20 хвилин.

«Весь екіпаж підводного човна зобов’язаний не тільки постійно носити цей пристрій при собі, але і уміти користуватися ним, — сказав Ілларіонов. — Ці дії доводяться підводниками до автоматизму».

«Не виключаю, у когось з цивільних не було ПДП, а якщо і були, то ними не уміли користуватися», — припустив експерт.

Експерти також не виключають, що під час спрацьовування протипожежної системи могла не спрацювати сирена — у такому разі постраждалі, можливо, не мали достатньої кількості часу, щоб захиститися від фреону.

А ось голова комісії Ради Федерації з національної морської політики В’ячеслав Попов вважає передчасними припущення про те, що на підводному човні не дотримувалися заходів безпеки.

Так і один із інженерів з утилізації і ремонту атомних підводних човнів заводу «Зірка» все-таки не виключає можливості людського чинника як причини трагедії. «Човен, де сталася трагедія, має устаткування третього покоління, воно вимагає особливої уваги, знань і навиків. Не виключено, що все могло статися через просту людську помилку», — припустив він.

Він також зазначив, що влітку цього року під час підготовки човна до ходових випробувань уже відбувалася нештатна ситуація з автоматичною системою пожежегасіння. «Інженери здавальної комісії тоді усунули неполадки», -сказав він.

При цьому він не уточнив, що саме тоді стало причиною нештатної ситуації на човні.

Не зважаючи на те, що остаточна причина трагедії ще невідома, загиблих поховають уже в середу. Той же день, 12 листопада, у місті Комсомольск-на-Амурі Хабаровського краю оголошено днем трауру за загиблими на атомному підводному човні «Нерпа».

Імена 20 загиблих

Імена 20 загиблих опублікував NEWSru.com.

Військовослужбовці :

Головних Євген Борисович, капітан 2-го рангу, заступник командира екіпажу з виховної роботи;

Подборнов Олександр Миколайович, капітан 3-го рангу, начальник хімічної служби екіпажу;

Прудніков Олександр Євгенович, мічман, старший кок-інструктор екіпажу.

Цивільний персонал:

Бакулін Сергій Олексійович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, цех 19, майстер-механік;

Власов Андрій Вячеславович, «Агат», Москва.

Дружинін Віктор Дмитрович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, ОТК, начальник випробувальної групи;

Єгоров Ілля Петрович, «Агат», Москва;

Качусов Анатолій Федорович, «ЕРА», інженер з наладки;

Красіков Євгеній Михайлович, «ЕРА», інженер з наладки;

Лисенко Олексій Миколайович, ЗСО «Схід», В. Камінь;

Нежура Олександр Володимирович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, цех 19, машиніст систем вентиляції і гідравліки;

Піщулін Володимир Валерійович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, старшина суднових систем гідравліки;

Саяпін Володимир Григорович, «ЕРА», електромонтажник суднової;

Сулімов Володимир Сергійович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, здавальний механік;

Суренков Дмитро Миколайович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, цех 19, машиніст трюмних систем;

Тарасов Володимир Дмитрович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, інженер-механік;

Тюгаєв Антон Геннадійович, ОЯРБ, дозиметрист;

Фішич Віктор Іванович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, старший інженер-механік;

Шугаєнко Олександр Георгійович, ВАТ «АСЗ», м. Комсомольск-на-Амурі, цех 19, майстер-механік;

Шутов Ігор Володимирович, «Агат», Москва.

Представник адміністрації Комсомольска-на-Амурі зазначив, що тіла загиблих жителів міста у вівторок доставить у Комсомольск-на-Амурі літак МНС.

«Питання матеріальної допомоги сім’ям загиблих вирішується спільно з адміністрацією Хабаровського краю», — сказав він. Організацію похоронів бере на себе саме адміністрація міста.

Госпіталізовані постраждалі знаходяться у приморському госпіталі Фокіно.

 

За матеріалами російських ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com