Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Європарламент визнав Голодомор

Європейський парламент підтримав резолюцію, у якій визнав голодомор 1932-33 років в Україні жахливим злочином проти українського народу й людства, і заклика пострадянські країни відкрити архіви для об’ємного вивчення цього злочину.

Резолюція такого змісту була проголосована в четвер у Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту.

Зокрема , у документі сказано: «Європейський парламент рішуче засуджує цей акт, спрямований проти українського селянства, який супроводжувався масовим знищенням і грубим порушенням прав людини й свободи».

У зв’язку з цим Європарламент «висловлює свої співчуття українцям, які пройшли через цю трагедію, і віддає свою повагу тим, хто помер у результаті штучного голоду 1932-33 років».

Крім того, Європейський парламент закликає всі пострадянські країни відкрити архіви по голодомору в Україні 1932-33 років для «всеосяжного вивчення для того, щоб були розкриті й розслідувані в повному обсязі всі випадки та їхні наслідки».

Європарламент також доручив президентові передати цю резолюцію в Раду ЄС, уряд й парламент України, генеральному секретарю ООН, генеральному секретарю ОБСЄ й генеральному секретарю Ради Європи.

Як повідомлялося, спільну резолюцію було погоджено представниками групи народних партій, групи лібералів, зелених і групи Союз за Європу націй та групи соціалістичних партій.

Європарламент 22 жовтня провів дебати на тему вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Україна вдячна Європарламенту за намір вшанувати пам’ять жертв Голодомору.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com