Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Готують масові звільнення робітників

Металургійні комбінати починають масові звільнення працівників, пише КоммерсантЪ.

Голова Індустріального союзу Донбасу Сергій Тарута заявив, що його компанія може на третину скоротити кількість працівників (всього в компанії працює близько 60 тис. людей). Про скорочення штату або зарплат заявляють й інші метпідприємства, пише КоммерсантЪ. Якщо звільнення в галузі будуть настільки ж масштабні, як в Індустріальному союзі Донбасу, меткомбінати зможуть знизити витрати до кінця року на $ 120-135 млн, зазначають експерти.

«Це не наша вина, ми просто не можемо забезпечити цих людей зарплатою», — визнав він. Також ІСД призупиняє реалізацію інвестпроектів в Україні, повідомив виданню Сергій Тарута. Серед найбільших проектів, заявлених «ІСД», — інвестування спільно з АрселорМіттал-Кривий Ріг близько $ 500 млн на розробку Великотокмакського родовища марганцевих руд та участь у приватизації Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд. Крім того, «ІСД» розпочав програму модернізації потужностей вартістю близько $ 3 млрд.

Скорочення персоналу або заробітних плат планують й інші меткомбінати. За словами голови правління ММК ім. Ілліча Володимира Бойка, у вересні працівникам заводу скоротили зарплату на 5-10% (25% зарплати в компанії нараховується у вигляді премії), і не виключено, що її зниження продовжиться. Розглядають можливість зменшення зарплат або скорочення штату також в Запоріжсталі, повідомили в прес-службі компанії. У АрселорМіттал-Кривий Ріг співробітникам пропонують взяти відпустку у зв’язку з простоєм потужностей, повідомила прес-секретар компанії Оксана Чикало.

Скорочувати витрати, звільняючи співробітників або знижуючи зарплати, металургів змушує масштабна криза в галузі. У зв’язку зі зниженням попиту на світовому ринку українські меткомбінати зупинили 17 з 36 доменних печей, на складах компаній через проблеми зі збутом накопичилася продукція в обсязі місячного виробництва. За повідомленням Союзу доменщиків, заробітні плати становлять не менше 20-22% від собівартості української металопродукції. «В умовах зупинки метпідприємств зарплати стають основними витратами, які несуть металурги, — зазначив директор Союзу доменщиков Володимир Терещенко. — Скорочення усіма меткомбінатами третини співробітників дозволить знизити витрати до кінця року на $ 120-135 млн».

Знижуючи зарплати і звільняючи персонал, металурги фактично приводять витрати на заробітну плату до світових стандартів, підкреслив аналітик ІК Сократ Дмитро Хорошун: «У нас штат робітників на меткомбінатах дуже малий (усього в галузі працює близько 500 тис. людей). Що не дозволяє компаніям конкурувати за ефективністю з міжнародними виробниками. В результаті наші металургійні підприємства менше цікавлять інвесторів. Скорочення персоналу може змінити цю ситуацію.

Нагадаємо, що екс-президент України Леонід Кучма висловив думку, що криза, яка виникла зараз в Україні, це тільки мала частина того, що чекає Україну в майбутньому.

Раніше повідомлялося, що негативне сальдо зовнішньої торгівлі України за січень-серпень 2008 року становило 12 млрд 489,1 млн дол проти 5 млрд 939,5 млн дол за аналогічний період минулого року.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com