Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Старовинне російське місто на Волзі

Місто Саратов розташований в 858 км на південний схід від Москви на південному сході європейської частини Росії. Саратов також адміністративний центр області, що має статус міського округу. Знаходиться місто на правому березі Волгоградського водосховища (річка Волга). Для міста характерна тривала, але не холодна зима і тепле, посушливе літо.

За однією з версій назва міста походить від татарського слова «сари тау» - «жовта гора» (в околицях розташована Соколова гора), за іншими версіями: слово «сар Атава» означає «низинний острів» або «сарики Атов» - «яструбиний острів ».

Саратов настільки багатий своїми визначними пам'ятками, що обійти всі найцікавіші куточки міста не вистачить і одного тижня. Можливість надовго зупинитися в місті може з'явитися, якщо ви орендуєте квартиру в Саратові подобово на кілька тижнів у центрі міста.

Головними пам'ятками Саратова є пішохідний проспект Кірова і парк Перемоги на Соколовій горі.

Там, де зараз знаходиться Приволжська частина Заводського району міста, знаходилося місто Золотої Орди, яке, можливо, було зруйноване в 1395 році у війні з Токтамиша, а можливо, частина міста пішла при зсувах в Волгу.

Одним з найкрасивіших проспектів міста і улюбленим місцем пішохідних прогулянок вважається проспект ім. Кірова. На цьому проспекті розташовані сад Липки, один з найстаріших парків в Саратові, розташований в історичному центрі міста і є його пам'яткою, і пам'ятник Н.Г. Чернишевського. Неподалік Ви побачите Саратовську державну Консерваторію ім. Собінова і Саратовську державну сільськогосподарську академію ім. М.І. Вавилова. На цій же вулиці увагу перехожих привертають Будинок книги, кінотеатр «Піонер», обладнаний сучасним кіноустаткуванням, що спеціалізується на новинках масового кінопрокату; і Цирк ім. Братів Нікітіних - перший з російських стаціонарних цирків, заснований в 1876 році цирковими підприємцями та артистами братами Нікітіними.

Вулиця Радянська не менше знаменита своїми пам'ятниками та іншими пам'ятками. Там знаходиться міський протитурберкульозний диспансер, раніше колишній будинком віце-губернатора В.П. Олександрівського, будинок судового діяча А.Н. Вольського, будівля Селянського і Дворянського поземельних банків та інші будівлі. Поруч знаходиться Дитячий парк, на території якого був знаменитий Княже-Володимирський собор.

Особливим вважається будівля автогаражу С.І. Соколова і З.І. Іванова, відоме барельєфом у вигляді автомобіля в верхній частині будівлі.

Культурне і духовне життя міста також розвивається досить активно, що пояснює наявність храмів і музеїв. На вулиці Чернишевського знаходиться Державний музей К.А.Федіна, в якому початку XIX століття розташовувалася поліцейська дільниця, а в другій половині XIX було відкрито початкове чоловіче Стрітенського училище. На тій же вулиці стоїть Музей-садиба Н.Г. Чернишевського - комплекс, що включає в себе меморіальні споруди та будівля, в якій розгорнута монографічна історико-літературна експозиція "Батьківщини гідний син". Музей-садиба Борисова-Мусатова, побудований на честь 130-річчя з Дня народження художника, так само користується популярністю у місцевих жителів.

Серед визначних пам'яток Саратова є храми і церкви. Це Троїцький собор на Музейній площі, що вважається одним з найбільш найстаріших храмів у всьому Нижньому Поволжі (закладений в 1695 році), церква Покрови Пресвятої Богородиці, православний храм "Утамуй мою печаль".

До пам'ятників архітектури Саратова можна віднести будівля старого з ВУЗів міста - державний університет. У головного його входу встановлено пам'ятник Кирилу і Мефодію. Представляють інтерес павільйони Сінного і Критого ринків, будівля мерії (торговий дім А.Бендера, побудований в 1867 році на кошти купця І.Г.Кузнецова), ворота Микільської Церкви. Можна відвідати планетарій.

Найбільш знаменні пам'ятники: пам'ятник герою пісні "Вогнів так багато золотих на вулицях Саратова" і "Саратовська гармошка" Володимира Пальміна розташовані на центральній вулиці; пам'ятник Студенту, який є символом молодості, чудовою студентської пори. Сучасні дизайнери створили єдиний в Росії незвичайний пам'ятник любові, що знаходиться на набережній Космонавтів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com