Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сучасний бізнес потребує професіоналів

З кожним роком ринок праці дедалі більше потребує кваліфікованих фахівців-управлінців — менеджерів державних та приватних підприємств, керівників органів державної влади та місцевого самоврядування. Над створенням менеджерських програм навчання задумується нині чи не кожен ВНЗ.

Однак високий рівень підготовки таких спеціалістів гарантують не всі. Чи не найперший серед вітчизняних вищих навчальних закладів, який одразу ж заявив про себе на цій ниві, а нині по праву вважається найкращим управлінським закладом освіти та найбільшим серед вітчизняних недержавних ВНЗ — Міжрегіональна Академія управління персоналом. А перший інститут, який з’явився на його теренах, і тепер є одним з найпопулярніших навчальних закладів Президентського університету МАУП, який здійснює підготовку фахівців за різними освітньо-кваліфікаційними рівнями — Інститут менеджменту та бізнесу ім. Богдана Хмельницького. Нині на денній та заочній формах навчання на різних кваліфікаційних рівнях тут навчаються близько тисячі студентів. До освітніх програм інституту виявляє інтерес не тільки молодь після шкільної лави, а й ті, хто вже досяг чогось у житті і нині є успішними політиками, економістами, науковцями, керівниками приватних та державних підприємств, установ, організацій, проте відчувають потребу в підвищенні свого освітнього рівня. Тож на диплом ІМБ МАУП завжди є попит, як, власне, і на тих фахівців, яких за унікальними прогресивними методиками та навчальними програмами готує Інститут.

Про це та інше розмовляємо з директором Інституту менеджменту та бізнесу ім. Богдана Хмельницького Оленою Баєвою.

- Інститут менеджменту та бізнесу ім. Б. Хмельницького найдавніший в структурі Міжрегіональної Академії управління персоналом. Мета нашої діяльності — підготовка висококваліфікованих фахівців для сучасного бізнесу. Ми готуємо фахівців за кількома напрямами: менеджмент та адміністрування, управління персоналом та економіка праці, адміністративний менеджмент. У рамках напряму менеджмент та адміністрування ми готуємо фахівців за такими спеціалізаціями, як економіка та управління бізнесом, що тепер має найбільший попит на ринку праці; менеджмент туризму та готельного господарства, що також викликає цікавість у абітурієнтів; зростає попит на такі спеціалізації, як будівельний менеджмент, промисловий менеджмент, а також медичний та фармацевтичний менеджмент. Тенденції сучасного ділового життя орієнтовані на те, що для кар’єрного зростання людина впродовж свого життя має оволодіти трьома-чотирма спеціальностями. Це світові тенденції. Тому ми орієнтовані на надання бізнес-освіти всім категоріям студентів.

- Хто зазвичай обирає навчання в ІМБ МАУП: випускники шкіл чи люди, які вже мають досвід роботи, вищу освіту?

- Маємо різні категорії абітурієнтів. Перша — це ті абітурієнти, які тільки-но закінчили школу або технікум, їм ми пропонуємо денну форму навчання. Друга категорія — ті, хто працює, проте для розвитку кар’єри їм потрібна вища освіта. Ми пропонуємо їм не переривати свою роботу, а поєднувати із навчанням. Це або вечірня, або заочна форма навчання. Є ще третя категорія наших абітурієнтів — спеціалісти, які вже мають вищу освіту: лікарі, педагоги, інженери... Однак для кар’єри їм потрібен диплом менеджера. Можливо, вони вже працюють на цих посадах, а можливо, вони тільки хочуть спробувати свої сили на цій ниві, бо в них є задатки лідера. Ми їм пропонуємо навчатися заочно за звичайною програмою або за програмою спеціаліста перепідготовки. А ще є в нас абітурієнти, які перебувають за кордоном. Вони можуть навчатися дистанційно через інтернет-технології.

- За якими рівнями здійснюється підготовка в ІМБ?

- Менеджери, звичайно, повинні бути висококваліфікованими фахівцями, тому ми готуємо не тільки бакалаврів, спеціалістів та магістрів. МАУП має відповідні сертифікати, які дають змогу навчати фахівців у аспірантурі, докторантурі, а також присвоювати науковий ступінь «доктор філософії» (PHD). У нас працюють кілька вчених рад: економіки, ділового адміністрування, адміністративного менеджменту, управління персоналом, а також економіки та управління в галузі охорони здоров’я.

- Які особливості цьогорічного прийому до ІМБ у зв’язку з останніми змінами Міністерства освіти і науки України до процедури вступу?

- У цьому році під час прийому в ІМБ МАУП, як і під час прийому в будь-який вищий навчальний заклад, абітурієнти зараховуватимуться за результатами незалежного тестування Українського центру оцінювання якості освіти. Для спеціалізацій за напрямом «Менеджмент і адміністрування» ми пропонуємо студентам два варіанти. Перший: вони приносять два сертифікати — результати тестування з української мови, літератури та математики. Другий: скажімо, для менеджерів туризму та готельного бізнесу важливішими є знання не з математики, а з іноземної мови, тому ми пропонуємо їм принести сертифікати з української мови та літератури і безпосередньо в МАУП скласти іноземну мову. Для абітурієнтів, які вступають на заочну форму навчання, трошки складніше, а може, й простіше... До першого липня вони можуть вступати і складати іспити в МАУП без сертифікатів. Ті, хто вступатиме з першого вересня, мають принести сертифікат з української мови та літератури, тобто прийом буде проводитися за одним сертифікатом. Абітурієнти, які мають диплом молодшого спеціаліста, продовжують навчання, тому вони складають іспити безпосередньо в МАУП.

- Розкажіть, будь-ласка, про викладацький склад інституту.

- У нас дуже поважний викладацький склад: багато професорів, докторів наук. Є такі, які почали працювати ще за радянських часів, але мають величезний управлінський досвід. Маємо чимало фахів­ців, які працювали і працюють на великих підприємствах, у рекламних, консалтингових, виробничих структурах. У нас є, наприклад, викладач Віталій Опанасюк. Це наша гордість. Він закінчив МАУП, потім навчався в аспірантурі. Відкрив власну консалтингову фірму. Нині ще й викладає у нас та проводить тренінги… Ми надзвичайно зацікавлені в таких викладачах. Особливо коли йдеться про наших випускників. Тобто ми хочемо, щоб наші випускники, які добре навчаються, особливо ті, які поєднують своє навчання з роботою, вступали до нас в аспірантуру, докторантуру і залишалися у нас працювати.

Розмовляв
Богдан Войтенко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com