Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Новий календар вже є

Інтерв’ю з Валерією Шагінян, кандидатом медичних наук, співробітником Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. І.В. Громашевського (підготувала докторську дисертацію, де розглядаються проблеми щеплень проти гепатиту В)

Кор.: Нам стало відомо про запровадження нового Календаря профілактичних щеплень в Україні. Яке ваше ставлення до нового Календаря щеплень для новонароджених?

В.Ш.: Моє ставлення позитивне з огляду на рекомендації ВОЗ та рівень життя в Україні.

Кор.: Як відбувається вакцинація новонародженим від гепатиту В у різних країнах світу?

В.Ш.: У Франції проводять щеплення дітям, матері яких є носіями вірусу гепатиту В. У Швейцарії та Англії обстежують матерів, інфікованих гепатитом В і за результатами цих обстежень проводять вакцинацію.

Кор.: А чому в Україні проводиться вакцинація від гепатиту В геть усім дітям і без попереднього обстеження в перші півгодини життя (за соцопитуваннями матерів) ?

В.Ш.: В Україні проводиться експеримент. Всесвітня Організація здоров’я (ВОЗ) рекомендує, а країни визначаються зі встановленням Календаря профілактичних щеплень.

Кор.: За публікацією Г.Червонської, щеплення проти гепатиту В має здійснюватися через 5 годин після народження, а в Україні практикується у перші півгодини життя. У зв’язку з чим така поспішність?

В.Ш.: Пізніше мати може не дозволити.

Кор.: Чи можна зробити перше щеплення проти гепатиту В новонародженим у три місяці?

В.Ш.: Це важко для дитини, бо то вже четверте щеплення (перше — від дифтерії, кашлюку, правця; друге — від поліомеліту ІПВ; третє — від гемофільної інфекції).

Кор.: Ніде в світі проводиться вакцинація від гепатиту В та БЦЖ новонародженим, оскільки, як вказує Червонська, у багатьох європейських країнах немає навіть вакцинації від туберкульозу (БЦЖ) новонародженим.

В.Ш.: Ці питання не належать до нашої компетенції.

Кор.: До складу вакцини проти гепатиту В, наприклад, ЕНДЖЕРІКС, які входять компоненти?

В.Ш.: Основа препарату — модифіковані пекарські дріжджі.

Кор.: Червонська стверджує, що це генетично модифікований препарат, його інгредієнти призводять до непередбачуваних наслідків.

В.Ш.: В Україні діє закон, за яким нещеплені діти не допускаються в дитячий садок і школу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com