Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Час біопалива

Одним із сумних наслідків неспокійних подій, що відбуваються в світі, є стрімке подорожчання нафти. Багато держав, а особливо азійських, намагаються будь-якою ціною знизити залежність від «чорного золота».

Вихід знайшла Індонезія. Ця багатолюдна мусульманська країна нещодавно оголосила, що збудує одинадцять фабрик із виробництва біодизельного палива.

Влада країни поставила перед собою грандіозне завдання: виробити 1,3 млрд. літрів біодизелю до 2010 року. Незважаючи на те, що нині біопаливом користується лише 1% жителів континенту, аналітики кажуть, що його роль невдовзі стрімко зросте.

А в Індонезії для цього є всі можливості, адже вона разом із Малайзією виробляє близько 85% усього пальмового масла в світі. Саме цю сировину індонезійці планують переробляти на біопаливо. Ще однією важливою причиною переходу Індонезії на біопаливо є катастрофічна ситуація з навколишнім середовищем у країні. Навіть її столицю — Джакарту — вважають найбруднішим містом у світі. Малайзійці, до того ж, готові продавати екологічно чисте паливо за кордон.

У використанні біопалива зацікавлений і В’єтнам. Щоправда, хоче виробляти його з іншої сировини — риб’ячого жиру.

Проти впровадження біопалива виступають деякі скептики, які вважають, що на його вироблення, по-перше, потрібно багато коштів, а по-друге, треба мати площі, на яких вирощували б сировину. Загалом, ці проблеми можна вирішити. І вироблення біодизелю має, безперечно, більше плюсів. Адже це паливо не завдає шкоди рослинам і тваринам. Також при згоранні біопалива виділяється стільки ж вуглекислого газу, скільки рослина вбирає його з атмосфери.

В Україні також існує асоціація, що популяризує біопаливо, — «Укрбіоенерго».

За словами директора підприємства Віталія Лазоркіна, в Україні до 2010 року під вирощування біоенергетичної сировини повинні відвести 2 млн. га (нині таких площ удесятеро менше), повідомляє інтернет-видання «Події». Торік Кабмін ухвалив «Програму розвитку виробництва дизельного біопалива до 2010 року», згідно з якою основною сировиною для виробництва є технічний рапс. За підрахунками, з 75% урожаю рапсу, зібраного на площі 2,5 млн. га, можна виробити 2,25 млн. тонн дизельного біопалива. А це 1,9 млн. тонн звичайного дизпалива, на виробництво якого потрібно майже 6 млн. тонн нафти. Також експерти зазначають, що біопаливо можна виробляти з буряку та кукурудзи. А його ціна не повинна перевищувати 85% вартості звичайного дизельного пального.

Ольга Солодуха
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com