Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ціни космічні, кияни — марсіяни

Вартість вторинного житла в Києві в листопаді поточного року збільшилася на 1,6%.

Такі дані наведено в повідомленні інформаційно-аналітичного відділу агентства нерухомості «Планета оболонь» (Київ).

«Ціни в листопаді пла­вно зростали. А ось ділова активність знизилася до рівня вересня», — зазначають аналітики компанії. За їхніми даними, підвищення цін на столичні однокімнатні квартири в листопаді становило тільки 0,1%, тоді як на трикімнатні — 2,1%. «Зважаючи на минулий досвід, таке співвідношення зміни цін можна розглядати як ознаку стагнації. Є одне досить універсальне і традиційне пояснення цього феномену: затоварювання відповідного сегменту ринку». Основними причинами незначного підвищення цін на житло аналітики компанії називають надходження на ринок додаткових «інвестиційних квартир» у нових будинках, а також зниження цін інвесторами, що вирішили піти з ринку. Крім того, експерти компанії зазначають орієнтування частини покупців й інвесторів на околиці і міста-супутники. «Сім’ї, що хочуть переїхати з київської старої квартири в нову, дедалі частіше надають перевагу містам-супутникам і котеджним селищам. Відповідно частка грошей, яка раніше зазвичай залишалася на ринку нерухомості Києва, перетікає туди», — зазначають вони.

За їхніми даними, на первинному ринку житла столиці ціни в листопаді зросли приблизно на 3%, у містах-супутниках підвищення цін становило від 3% до 5%. Експерти також вказують на підвищенні цін на ринку оренди. У листопаді спостерігалися черги серед охочих подивитися квартиру, що незрідка призводило до підвищення ціни серед орендодавців, навіть за тими договорами, які було не так давно підписано. Фахівці компанії також зазначають тенденцію колективного орендування квартир або кімнат. Згідно з прогнозами аналітиків, у грудні 2007 року різка зміна цін малоймовірна. Ділова активність у першій половині грудня буде на рівні листопада, тоді як з другої половини місяця вона знижуватиметься у зв’язку з майбутніми новорічними святами. «У більшості сегментів ринку спостерігатиметься повільне плавне підвищення цін, темпи якого зіставляються з темпами інфляції», — вважають експерти.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com