Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Операція «Заповіт»

Минулого тижня у Київському Будинку вчителя відбулася презентація нової книги Романа Коваля «Операція «Заповіт». Чекістська справа №206». Автор — голова історичного клубу «Холодний Яр», і це вже далеко не перше видання клубу.

Тематика досліджень — визвольні війни та партизанські рухи Центральної України у 20-х роках, холодноярські й степові отамани та їхні загони. Роман Коваль вже дослідив і опублікував багато вояцьких біографій та історій тих часів, аж ось справа дійшла до найважливішого для досвіду нашої нації — як і чому закінчилася боротьба.

Книга розповідає про чекістські операції «Заповіт» і «Щириє», метою яких було заслати в отаманське середовище двох самозванців — Завірюху та Гамалію. Вони мали скликати отаманську нараду і дати можливість чекістам захопити весь отаманський керівний склад повстанської Центральної України.

Багато даних у книзі опубліковано вперше. Чого варті довгі години, проведені автором в архіві СБУ та в польових дослідженнях в околицях Холодного Яру... Інформація про ці події не є широковідомою, про них не згадується у шкільній програмі. Чому? Адже це одна з найгероїчніших сторінок України та борців за її волю. Мабуть, тому, що історія цієї боротьби нині може багато дати визвольним силам української нації, а аналіз історичної помилки дасть можливість ніколи її не повторити. Саме тому цю правдиву історію приховували і за радянських часів, і в сучасній Україні, саме тому нинішня неукраїнська влада не вельми поспішає її оприлюднювати і поширювати...

Уляна Стрий
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com