Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Навар САХІЛІ: «НАША МЕТА - ЗВІЛЬНИТИ ЛІВАНСЬКУ ЗЕМЛЮ ВІД ІЗРАЇЛЬСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ»

Інтерв'ю з депутатом парламенту Лівану від партії «Хезболла»

—   Пане Сахілі, вашу партію звинувачують -тероризмі, США вже ро ками заносить вас до списку терористичних організацій, у світових мас-медіа ніколи немає жодної позитивної згадки про «Хезболлу». Які цілі ви переслідуєте?...

—   Передусім «Хезболлах» — це рух опору. Ви розумієте, що коли ми говоримо про рух опору, це означає, що існує окупація. У 1978 та 1982 роках ізраїльська армія вторгалася в Ліван, скуповувала нашу країну. 1982 року Ізраїль захопив Бейрут, і це був перший випадок, коли столицю арабської країни окупувала сіоністська армія, ізраїльська армія. «Хезболлах» була народжена у період 1982—1983 років як народний рух, як рух опору проти окупації. За кілька місяців ми стали потужною силою. І водночас політичною партією. 1992 року ми вперше взяли участь у парламентських виборах і отримали в парламенті кілька місць. Ми також перемагали на місцевих виборах і очолили багато муніципалітетів у різних регіонах країни, передусім на півдні, в долині Бекаа і навіть у гірському Лівані. Сьогодні «Хезболла» — одна з найбільших і найпотужніших партій Лівану. Отож ми політична сила і водночас ми боремося за звільнення від окупації півдня Лівану, району Шебаа та гір Квашуба. Я не можу сказати, що всі ліванці нас підтримують. Але на нашому боці більшість ліванців — від усіх конфесій: і мусульмани, і християни. Всі, хто підтримує наші цілі і дії. На жаль, американці завжди і будь-де у світі підтримують тільки сіоністську справу й Ізраїль. На жаль, великі мас-медіа у світі — в руках сіоністів. І коли йдеться про ставлення США і навіть Європи, то жертва перетворюється на винуватця, а країна, що діє несправедливо, скуповує території арабів, постає жертвою. Ми, ліванці, робимо тільки одне: чинимо спротив окупації.

Згідно з усіма міжнародними нормами, статутом ООН, ви маєте право чинити опір, якщо вашу землю незаконно окуповує чужа армія. Натомість проти нас ухвалили багато резолюцій. Але ми тільки жертви. Ми хочемо говорити із США, але США завжди на боці сіоністів, Ізраїлю. Вони не хочуть чути нас. США багато говорять про демократію. Ось три приклади — Ліван, Палестина, Ірак. Американці поводяться як правителі світу, говорять, що в них справжня демократія. Але коли демократія обертається всупереч їхнім бажанням, вони карають народ. У Палестині на вільних виборах переміг рух «Хамас». Бо так хотів народ. І це є справжня демократія. Нас учили в університетах: демократія — це воля народу.

Коли ми говоримо про Америку, ми не проти американського народу. Ми проти американського режиму, проти Джорджа Буша, проти американського уряду. Але не проти американського народу. Америка замість того, щоб визнати вибори в Палестині як торжество демократії, карає народ. Карає через нестачу їжі, води, всього необхідного. Це несправедливо і неприйнятно.

Але повернімося до програми «Хезболли». На «Хезболлах» нападають США, сіоністи, нажаль, деякі західні уряди. Але якщо всі ліванці будуть думати по-ліванськи, тобто заради національних інтересів діяти задля Лівану, а не слухати іноземні уряди, я думаю, ліванці самі вирішать всі проблеми.

— Ви отримуєте гроші із Сирії та Ірану? Створите ісламську республіку?

— Встановлення ісламської респубілки не є нашою метою. У Лівані 17 релігійних конфесій. І ви не можете сказати: «О! Я хочу встановити ісламську республіку або християнську республіку». Ліван — мабуть, єдина країна в світі, де присутні всі релігії. А суніти і шиїти — мусульмани — це тільки дві конфесії із 17-ти. Тому це неправда, що ми хочемо встановити ісламську республіку.

Іран і Сирія могли б допомагати «Хезболлаху» у боротьбі проти сіоністів й Ізраїлю. Але ми маємо власні ресурси, власний істеблішмент та власне суспільство, яке надає нам усю необхідну допомогу. Ми маємо власні засоби, щоб отримувати гроші, ми отримуємо власне фінансування. І тому ми не потребуємо грошей від Сирії або Ірану. Як я казав, із 1992 року «Хезболлах» є однією із провідних партій. А ці звинувачення, що ми отримуємо гроші від Сирії та Ірану, є політично не-вмотивованими. Неправда і те, що нами керують із Сирії та Ірану. Нами керує ліванський народ. І наша мета — звільнити ліванську землю від ізраїльської окупації.

— На порядку денному конференції у рамках національного діалогу стоїть питання про роззброєння «Хезболли». Проте ви відмовляєтеся роззброїтися, аргументуючи це тим, що існує ізраїльська загроза...

— Є три моменти. По-перше, звільнення від окупації наших районів Шебаа та Квашуба. По-друге, звільнити палестинських в’язнів із ізраїльських тю-рем. По-третє, розробити стратегію національної оборони. Перед 1982 роком Ізраїль те й робив, що вторгався в Ліван, коли йому заманеться. Бо не було руху опору. Тепер вони сто разів думають, перш ніж учинити що-небудь проти Лівану. Тому на переговорах у національному діалозі ми наполягаємо на розробці стратегії оборони Лівану. І ми досягнемо такого пункту, що Ізраїль буде тисячу разів думати, перш ніж учинити щось недобре.

Я вірю, що досягнемо згоди під час національного діалогу. Але повторюся: для цього треба думати по-ліванськи, а не по-американськи чи no-західному. Треба пам’ятати, що в США тільки одне улюблене дитя — Ізраїль. На жаль, це так і для нас, і для решти світу. Я вітаю український народ. І сподіваюся, ви будете на боці справедливої справи, на боці арабського народу. А не на боці США та Ізраїлю.

Розмовляв Ігор СЛІСАРЕНКО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com