Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що таке Диспорт і в чому його перевага перед Ботоксом?

Диспорт, як і Ботокс - препарат ботулотоксину, який вводиться підшкірно, щоб тимчасово розслабити м'язи і усунути зморшки.

Це препарат для усунення зморшок на основі того ж нейротоксину (ботулінічний токсин типу А), що використовується у виробництві Ботокса. У 90-х роках Диспорт розроблявся як засіб для лікування нервово-м'язових захворювань. Як засіб боротьби з віковими змінами шкіри, препарат використовувався в країнах Європи та Південної Америки вже протягом декількох років.

Диспорт є аналогом Ботокса, хоча деякі дослідження показують, що Dysport діє швидше, ніж Botox, і забезпечує більш тривалий ефект. Крім того, дія Диспорта поширюється далі від місця ін'єкції, що дозволяє охопити широку область і позбутися від безлічі дрібних зморшок за допомогою меншої кількості ін'єкцій. Однак ця властивість має недоліки. Якщо процедура проводиться недостатньо кваліфікованим фахівцем, дія препарату може поширитися на м'язи, які в розслаблений стан приводити небажано. Ось чому важливо, щоб процедуру проводив досвідчений лікар.

Диспорт в естетичної косметології застосовується для корекції зморшок в області:

  • чола (міжбровні складки);
  • очей ( «гусячі лапки»);
  • губ;
  • шиї.

Уколи Диспорта також застосовується для боротьби з надмірним потовиділенням в області пахвових западин.

Найкраще корекції Диспортом піддаються міжбровні складки, горизонтальні зморшки на лобі і «гусячі лапки». Незважаючи на це, препарат Диспорт застосовується для загального контурування обличча, корекції лінії брів, а також розгладження вертикальних і горизонтальних зморшок в області шиї (шляхом розслаблення підшкірної м'язи шиї).

Принцип дії препарату

Кожен раз, коли людина змінює вираз обличчя - посміхається, мружиться або хмуриться, - мімічні м'язи скорочуються, і шкіра збирається в складки. Такі зморшки називаються динамічними, оскільки вони зникають, коли м'язи повертаються в початкове положення. З віком шкіра втрачає свою еластичність, складки поглиблюються, утворюючи вже статичні, або постійні зморшки.

Dysport вводиться безпосередньо в м'язу, яка провокує утворення зморшок на обличчі, і тимчасово паралізує її. Особливо ефективно він впливає на м'язи в області глабелли - ті, що змушують шкіру збиратися в складки, коли ми хмуримося. Необхідно від 3 до 5 ін'єкцій, для того щоб скорегувати складки в цій області.

Після введення Диспорт діє на більший за площею ділянцы м'язової тканини (в радіусі 1-3 см від місця ін'єкції), у порівнянні з ботоксом (в радіусі 1 см). Це дозволяє обійтися меншою кількістю ін'єкцій, але означає також і те, що фахівець повинен вміти запобігти поширенню дії препарату на прилеглі м'язи, щоб уникнути розвитку птозу повік і брів або інших побічних ефектів.

Більшість пацієнтів вважають ін'єкції практично безболісними, тому місцева анестезія зазвичай не проводиться. Якщо пацієнт все ж відчуває занепокоєння з приводу можливих больових відчуттів, він може попросити лікаря перед процедурою нанести на шкіру анестезуючий крем.

Сеанс зазвичай триває не більше 15 хвилин. Максимальний ефект від процедури досягається через кілька днів, оскільки після ін'єкції Диспорта м'язи розслабляються поступово.

З цінами на інєкції різняться в рази і залежать від зони маніпуляцій. Для прикладу можна навести таблицю з вартістю процедур у косметології BotoxBar у Києві. Слід зазначити, що чоловікам процедура буде коштувати дорожче на 30%.

З якими косметичними процедурами можна поєднувати уколи краси?

Саліциловий пілінг обличча - має антисептичну дію, сприяє нормалізації роботи сальних залоз, вирівнює рельєф і колір шкіри.

Контурна пластика філлерамі Радіесс - ефективний метод безоперационного омолодження шкіри.

Лазерна біоревіталізація - процедура безін'єкційна насичення шкіри гіалуроновою кислотою під впливом лазерного випромінювання.

Коли настає ефект від ін'єкцій Диспорта і скільки він зберігається?

Ефект починає проявлятися протягом тижня з моменту процедури, в середньому цей процес триває три дні (іншими словами, багато пацієнтів відзначають розгладження зморшок вже на другий-третій день, деяким же потрібно більше часу). У Диспорт міститься менше білка, ніж в Ботокс, тому організм руйнує його повільніше.

Однак щодо більшої тривалості дії Диспорта в порівнянні з ботоксом дослідники висловлюють суперечливі думки. За підтримки виробника Диспорта були проведені великомасштабні клінічні дослідження, результати яких були опубліковані навесні 2009 року в журналі «Архіви лицьової пластичної хірургії». Згідно з цими результатами, у деяких з пацієнтів ефект спостерігався протягом більш ніж 13 місяців. Тоді як результат від ін'єкції Ботокса тримається до чотирьох місяців.

Запобіжні заходи

Не можна проводити ін'єкції Диспорта, якщо у пацієнта є алергія на ботулотоксин або коров'яче молоко, якщо у нього діагностовано інфекційне захворювання, є пухлина або відзначається слабкість м'язів в зоні, в яку має бути введені ліки. Доктора необхідно попередити і про побічні ефекти попередньої процедури, якщо такі спостерігалися.

Пацієнту може знадобитися коригування дози або проведення спеціальних тестів, якщо у нього діагностовано:

  • бічний аміотрофічний склероз (БАС, або «хвороба Лу Геріга» в англомовних країнах);
  • міастенія;
  • міастенічний синдром (синдром Ламберта-Ітона);
  • розлади дихання (наприклад, астма або емфізема);
  • дисфагія;
  • слабкість лицьових м'язів (опущення повік і птоз брів);
  • хапальні розлади;
  • гемофілія;
  • хвороби серця;
  • діабет і т. д.

Якщо пацієнт переніс або планує операції (особливо на обличчі) або якщо йому вже вводили препарати на основі ботулінічного токсину (наприклад, Ботокс або Міоблок), про це необхідно повідомити лікаря. Особливо, якщо подібні процедури проводилися протягом останніх чотирьох місяців.

Dysport виробляють з людської плазми (один з компонентів крові), яка може містити віруси та інфекції. Донорська плазма піддається тестуванню і обробці, з тим щоб знизити ризик потрапляння в неї інфекції, незважаючи на це, ризик заразитися - хоч і невеликий - все ж залишається. Перед процедурою потрібно обговорити з лікарем не тільки переваги Диспорта, але і ризики, пов'язані із застосуванням даного препарату.

Dysport віднесено до категорії C в класифікації лікарських засобів, в основі якої лежить фактор ризику для розвитку побічних ефектів у плода при використанні Диспорта під час вагітності.

Фахівцям невідомо, заподіє даний препарат шкоду майбутній дитині. Перед процедурою жінці обов'язково варто повідомити лікаря про вагітність (поточної або запланованої на період застосування препарату). Також не встановлено, чи може ботулінічний токсин потрапляти в грудне молоко і загрожувати здоров'ю немовляти. Лікар повинен знати, якщо пацієнтка планує проходити процедуру під час грудного вигодовування.

Уколи Диспорта - одна з найбільш популярних неінвазивних косметичних процедур. Популярність Диспорта обумовлена легкістю у використанні і високою ефективністю в боротьбі зі зморшками: завдяки лише кільком ін'єкціям можна досягти помітного розгладження шкіри.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com