Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ми проти паління, а ви?

До МАУП завітав головний лікар Київського міського центру здоров’я

Студенти Академії прослухали лекцію на тему здорового способу життя та дізнались про шкідливість тютюнопаління від головного лікаря Київського міського центру здоров’я Отто Олександровича Стойка.

Метою лекції було розказати студентам про шкідливість тютюнопаління, про те, який згубний вплив чинить на паліїв та їх оточуючих сигаретний дим, адже смоли та нікотин – далеко не єдине, що входить до його складу.

Щороку тютюнова промисловість витрачає мільярди доларів в усьому світі на рекламу, просування та спонсорство власного товару. У своїй маркетинговій тактиці тютюнова промисловість використовує різноманітні маніпуляції для збільшення вживання власної продукції, що призводить до зростання смертності та поширення захворювань, пов’язаних із тютюнопалінням. Щороку тютюн забирає 5 мільйонів життів. Натомість тютюнові компанії продовжують створювати одні з найагресивніших та найвитонченіших кампаній в історії для того, аби впливати на жінок і дівчаток, подаючи вживання тютюну як засіб розкріпачення, незалежності й сексуальності.

Як не втрапити на гачок виробників смерті? Як зіскочити з цього гачка та уникнути рецидиву? Лекція розпочалася доволі прозаїчно: „Курити шкідливо для здоров’я”. Скільки разів про це чув кожен із нас? Скільки разів ми бачили, на що перетворюються легені та судини курців у різних передачах, на муляжах? Проте хто з курців кине палити, доки не побачить на власні очі власні легені та судини? Або не почне кашляти кров’ю, наче от-от виплюне легені? Тим паче, хто з оточуючих побачить твої нутрощі, і навіщо це потрібно, адже курити – це престижно, принаймні, так стверджує багаточисленна реклама цигарок. Сміливі, рішучі та впевнені у собі чоловіки, тендітні та чуттєві жінки – таким постає у нашій свідомості образ курця. Проте чи насправді це так? Погане дихання, пожовклі шкіра та зуби, нездоровий колір обличчя та ілюзія того, що без затяжки ти не в змозі заспокоїтися, прийняти важливе рішення або розпочати свій ранок – можливо, такою є реальність?

Як би там не було, паління шкідливе, причому і для тих, хто палить, і для тих, біля кого палять. На закріплення сказаного лектор продемонстрував студентам підбірку світової соціальної реклами, зруйнував міф про безпечність електронних сигарет. Отто Олександрович наголосив на важливості запобігання та контролю поширення тютюнопаління на законодавчому рівні, необхідності прийняття законів, які обмежують куріння в громадських місцях. І головне – це власний приклад дорослих, адже в першу чергу  саме родина формує молоду особистість.

Сподіваємося, що по­дібні лекції сприятимуть популяризації здорового способу життя серед студентської молоді та відсунуть Україну з перших щаблів рейтингу кількості курців.

Юлія Цесаренко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com