Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Євро і туризм

Після успішного проведення європейського футбольного чемпіонату Євро-2012 українська влада не зробила належних висновків щодо необхідності активнішого розвитку туристичної інфраструктури. 42% з числа опитаних громадян ЄС, що відвідали Україну на Євро-2012, заявили про необхідність значного покращення в Україні англомовного інформаційного супроводу іноземців, 33% респондентів закликали відремонтувати дороги і 31% – знизити ціни в готелях.

Але Київська міська державна адміністрація… скасувала дублювання оголошення станцій метро англійською мовою. Причина – завершення Євро-2012. Складається враження, що українські міста не зацікавлені у прийомі іноземних туристів після Євро-2012. 

Не варто забувати, що позитивне враження від України, здобуте на Євро-2012, стало вагомою підставою для зміни на краще думки європейців щодо перспективи інтеграції України в ЄС. Спрацювала «народна дипломатія». Так, 40% опитаних європейських футбольних уболівальників, які відвідали Євро-2012, вважають, що Україна заслуговує на членство в ЄС вже найближчим часом. Ще 31% опитаних футбольних фанів вважають, що Україна могла б стати членом ЄС в середньостроковій перспективі. Відтак, гальмуючи розвиток туристичної галузі, влада стримує процес європейської інтеграції.

 Київська міська влада насправді або не вміє, або не знає як зробити реальні кроки для того, щоб столиця України стала для іноземців привабливішою та більш комфортною. Безумовно, Лавра, Софійський собор, Андріївський узвіз та низка художніх галерей, та виставкових центрів – це добре, але цього надто мало, тим більше для такого великого і культурно багатого міста, яким насправді є Київ.

Щоб доїхати з Києва до іншого міста, котре може запропонувати цікаві для туриста пам’ятки історії чи культури, треба здебільшого долати десятки, а то й сотні кілометрів поганими дорогами, подолавши які, туристи, найімовірніше, будуть розчаровані. Скажімо, знаменитий дендропарк «Софіївка» в Умані потребує значних інвестицій, щоб досягти рівня, який можна демонструвати іноземним туристам. Львів та Одеса — красиві міста з цікавою історією. Але, погодьтеся, двох перлин мало для такої велетенської країни. Карпати — приголомшливі, але інфраструктури там все ще надзвичайно мало. До того ж, за міжнародними стандартами, послуги там невиправдано дорогі.

Жоден з українських урядів ще не спромігся розробити план розвитку туристичної сфери чи, тим більше, реалізувати «з нуля» інфраструктурні та туристичні проекти, які могли б зацікавити іноземного туриста. Візьмемо для прикладу Київський зоопарк. На думку багатьох експертів, цей звіринець — один з найгірших у Європі. Земля, на якій стоїть зоопарк, коштує набагато більше, ніж потрібно для будівництва на околиці міста великого сучасного зоопарку в стилі заповідника. Чи не краще було б так і зробити, віддавши це місце для перебудови? На жаль, чиновники, схоже, думають лише про нулі в ціні за сотку землі в районі нинішнього зоопарку і не дбають про ефективне та привабливе для людей міське господарство. Допоки так буде, потоку туристів в Україну навряд чи варто чекати…

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com