Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КІНЕЦЬ СВІТУ ТИМЧАСОВО СКАСОВАНО

Згідно з останнім відкриттям учених, астрономи майя вважали, що всесвіт таки існуватиме і після 2012 р. У розвалинах покинутого міста майя археологи знайшли невелике приміщення, в якому 1200 років тому жерці вождя, мабуть, використовували стіни як дошки для листа, на яких вели записи про астрономічні явища і складали заплутаний, не зрозумілий для інших людей календар.

На фресках погляду учених відкрилися прадавні астрономічні таблиці майя. Учені знали, що майя, мабуть, у той час вже вели подібні записи, але і досі самі древні записи, які вони мали в розпорядженні, були датовані 600 роками пізніше.

Астрономічні записи служили розгадкою для календаря майя, який останнім часом притягує увагу у зв’язку з пророцтвами страшного суду і  про настання кінця світу в грудні. На думку фахівців, в новознайденому календарі такого пророцтва немає. І в нових знахідках учених є деякий тому доказ: приведені в календарі розрахунки охоплюють період часу більш ніж на 6 тисяч років вперед! Отже, літочислення тягнеться далеко за межі 2012 року.

«Ну, чого б вони стали рахувати усі ці цифри далі, якби кінець світу наступив в 2012 році»? — коментує відкриття фахівець з астрономії племені майя Ентоні Ейвені з Колгейтського університету в Гамільтоні, штат Нью-Йорк. — «Можна сказати, що таким величезним терміном можна, принаймні, показати, що час не стоїть на місці, і життя триває».

Ейвені, Вільям Сатурно з університету Бостона і низка інших учених опублікували звіт про своє відкриття в журналі Science.

Виявлене приміщення площею трохи більше 6 футів є частиною величезного комплексу руїн епохи цивілізації майя в тропічному лісі в закинутому місті Шультун на північному сході Гватемали. На фресках були також зображені сидячі фігури — вождя і ще декількох чоловік. При цьому, як з упевненістю заявили учені, ніякого відношення до астрономічних записів ці люди не мають.

На одній стіні зображений календар, складений на основі фаз місяця і період, що охоплює, приблизно 13 років. За припущеннями дослідників, можливо, цей календар використовувався для того, щоб стежити за впливом божества, який асоціювався з певною фазою місяця.

За словами Ейвені, цей календар, наприклад, дозволяв жерцям-літописцям передбачати повний місяць за декілька років. Він вважає, що ведення такого роду записів служить розгадкою астрології і ритуалів майя, і, можливо, допомагав давати поради вождеві про те, коли починати війну або який очікується урожай.

«Тут ми бачимо астрономію, засновану на релігії», — сказав він.

На сусідній стіні були виявлені календарі, складені для чотирьох періодів часу, — приблизно від 935 до 6700 років. За словами дослідників, незрозуміло, що вони означають, але, ймовірно, це розрахунки, які літописці проводили на основі результатів спостережень таких важливих астрономічних явищ, як, наприклад пересування Марса, Венери і місяця.

Заради чого вони це робили? Ейвені висловив припущення, що літописці були «фанатиками одержимими своїми обчисленнями і розрахунками, і робили те, що для простих людей було абсолютно непотрібним».

На думку інших учених, що не брали участь в цьому проекті, відкриття має велике значення.

«Знахідка, насправді, дивна і несподівана», — говорить Саймон Мартін, один з хранителів, що опікується експозицією матеріалів, пов’язаних з календарями майя, в Музеї археології і антропології при університеті штату Пенсильванія.

За словами Мартіна, до ти, доки сліди роботи літописців були відомі лише у вигляді фрагментів різьбленого орнаменту на пам’ятниках, «ми ніколи не могли на практиці визначити, який період вони охоплюють, що враховують і як, взагалі, працюють».

За його словами, нова знахідка дозволяє отримати відповіді на усі ці запитання, а те, що у виявленому приміщенні покрівля зроблена не з очерету, а з каменю, підтверджує зроблені раніше припущення про те, що жерці-укладачі календарів мали високе громадське становище.

Директор Центру археологічної астрономії в Коледж Парк, штат Меріленд, Джон Карлсон сказав: «Це дуже важливе відкриття. Поки наше уявлення про це дуже поверхневе, і ми робимо лише перші кроки... І це лише інтригуючий початок усього відкриття».

wallnews.info

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com