Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТРОХИ ВІДПУСТИЛО...

Що буде з Афганістаном після виходу військ НАТО у 2014 році? Цю тему обговорюють на наймасштабнішому саміті в історії альянсу в Чикаго. Для обговорення подальших перспектив НАТО запрошені не лише лідери 28 його країн-учасниць, а представники загалом 60 країн. 

Як оптимізувати потенціал країн-учасниць оборонного альянсу з огляду на обмежені бюджети? Як реалізувати Протиракетний щит у Європі, не погіршивши ще далі напружених відносин з Росією? Що робити з тактичною ядерною зброєю у Європі? Ці та інші теми стоять на порядку денному чиказького саміту.

Але особливо близькою господарю Обамі має бути головна тема конференції – майбутнє Афганістану. Війська НАТО планують вивести з азійської країни до кінця 2014 року. Щоправда, свіжоспечений президент Франції Франсуа Олланд оголосив, що французькі вояки повернуться додому вже до кінця нинішнього року, чим викликав гучні компліменти з боку супротивників альянсу в Афганістані — радикального руху Талібан.

Як вважають експерти, керівництво терористичної організації Аль-Каїда зазнає в Афганістані втрат, Талібан не збільшує свій вплив, і країни альянсу засвідчують успіхи в тренуванні афганських сил безпеки, які налічують зараз близько 350 тисяч осіб – це удвічі більше, ніж три роки тому. Афганські війська достатньо добре вишколені, щоб після 2014 року тримати під контролем талібів, навіть без масштабної підтримки закордонних військ. Хоча інші експерти вважають, що американські війська приділяють надто мало уваги освіті афганців і замість цього виконують операції самі: «Потрібні десятки тисяч солдатів США та коаліції, щоб здолати Талібан, у той час як афганські підрозділи, котрі мають продовжити цю війну після 2014 року, залишаються за великим рахунком неперевіреними – і далекими від бойової готовності». Радник президента Обами з національної безпеки Том Донілон звернув увагу на наявні фінансові обіцянки щодо Афганістану: Великобританія планує виділяти з 2015 року щорічно по 110 мільйонів доларів, Австралія – 100 мільйонів, Німеччина – 195 мільйонів.

 ***

На саміт у Чикаго Україна підготувала свої пропозиції реалізації стратегічного плану НАТО для Афганістану. Але експерти певні, що від українського керівництва у Чикаго чекають іншого.

Попри прохолодні стосунки офіційного Києва з Північноатлантичним альянсом Україну на чикагському самміті НАТО представляв президент Віктор Янукович. У зв’язку з тим, що країни-союзники достроково виводять свої війська з Афганістану НАТО вже зараз непокоїться про безпеку в цьому регіоні після 2014 року.  

Голова ліги «Україна-НАТО» Сергій Джердж переконаний, що Україна могла б готувати військові кадри для підтримки безпеки в Афганістані, брати участь в енергетичних та будівельних проектах. Водночас експерт привітав рішення українського керівництва долучитися до операції НАТО «Океанський щит». У міжнародній місії, яка має на меті боротьбу з піратством, з наступного року братиме участь український фрегат. Про це у квітні повідомило командування військово-морських сил Україіни.

«Це позитивний приклад місії, яка буде корисною для українських громадян, адже Україна посідає третє місце за кількістю цивільних моряків. Щодня 50-80 тисяч з них виходять у море у складі багатонаціональних екіпажів. Тому для нас це проблема», — переконаний Сергій Джердж. Також він певен, що Україна має запропонувати свою участь у багатообіцяючій ініціативі НАТО «Розумна оборона», яку Північноатлантичний альянс обговорює на самміті у Чикаго.

Голова ліги «Укра­їна-НАТО» вважає, що приєднання до нової ініціативи альянсу дозволить раціоналізувати витрати на оборону, а також повернутися до запуску спільних з НАТО проектів, які до цього не мали підтримки. «На жаль, зараз українська влада відсторонилася від питань безпеки. Бо більшість з них прийшли з бізнесу, а безпеку важко матеріалізувати у фінанси», — констатує Сергій Джердж. Експерти критикують нинішню політику української влади відсторонення від співпраці з НАТО та позаблоковості. Голова ліги «Україна-НАТО» впевнений, що забезпечити власну безпеку Україна самотужки не може враховуючи те, що Україна планує у 2012 році скоротити армію до 184 тисяч осіб, а пізніше навіть до 70 тисяч військовослужбовців.

Натомість українське суспільство, як показало останнє опитування фонду «Демократичних ініціатив», підтримує ідею нейтралітету країни. За приєднання до НАТО нині виступає лише 17%  українців. Більше 42% громадян вважають, що зараз найкращий спосіб забезпечити безпеку для країни – це не входити до будь-яких військово-політичних союзів. Водночас в експертному середовищі зовсім інші настрої. Саме участь у проектах Північноатлантичного альянсу може забезпечити не тільки безпеку, а й фінансову і політичну підтримку країн-членів НАТО, вважають експерти. 

Лідери країн-членів НАТО стурбовані вибірковим застосуванням правосуддя в Україні і закликають її вирішити проблеми в судовій системі.

Про це йдеться в декларації Чиказького саміту, повідомляє УНІАН.

«Ми стурбовані вибірковим застосуванням правосуддя і тим, що видається політично вмотивованим переслідуванням, включаючи лідерів опозиції, а також умовами їх утримання», — зазначається в декларації.

У зв’язку з цим лідери країн НАТО закликали Україну вирішити проблеми в судовій системі для забезпечення її відповідності принципу верховенства права та міжнародним угодам, учасником яких є Україна.

«Ми також закликаємо Україну забезпечити вільні та чесні парламентські вибори восени цього року», — наголошується у Чиказькій декларації.

У документі лідери країн також відзначили зобов’язання України посилити політичний діалог з Альянсом, а також привітали внесок України в операції під проводом НАТО.

У декларації також ще раз наголошується, що Альянс продовжить вести політику відкритих дверей стосовно Києва і готовий розвивати співпрацю з Україною та допомагати в реалізації реформ в рамках Комітету Україна-НАТО та Щорічної національної програми співпраці.

***

Декларація Чиказького саміту, підписана лідерами країн-членів НАТО, досить м’яка. Про це заявив депутат від Партії регіонів Володимир Олійник в ефірі 5 каналу. Він зазначив, що участь президента Віктора Януковича у саміті «безперечно» прорив зовнішньої ізоляції. «Я думаю, що ми притримуємося того курсу, який вибрали — позаблоковий статус нашої держави. А запрошення до такого важливого саміту — це добрий знак для України», — уточнив він. «І в цій же декларації ми отримали високу оцінку щодо співпраці з НАТО», — запевняє від ПР.

«Навіть читаючи декларацію я побачив, що вона значно м’якша. Вона повинна була з’явитися в оцінках, тому що більшість членів НАТО це ті ж європейські країни. І ми таку заяву очікували, але вона дійсно акцентована на змінах в законодавстві, на незалежній судовій системі, закликах до чесних і прозорих виборів», — уточнив він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com