Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Український двигун «Веги» чудово впорався із завданням

Новий європейський ракетоносій (РН) Vega, на верхньому ступені якого встановлений маршевий двигун, розроблений ГКБ «Південне» і виготовлений ПО «Південмаш», успішно вивів на орбіту космічні апарати у рамках першого пуску.

«Двигун успішно відпрацював по заданій циклограмі, ракета повністю виконала програму польоту: на розрахункові орбіти виведені космічні апарати LARES, ALMASat-1 (Італія), CubeSat (США)», — повідомили в центрі інформаційних зв’язків ГКБ «Південне».

Як відмітили в ГКБ, участь України в програмі створення нового європейського ракетоносія Vega і його успішний запуск — «це значущий науково-технічний вклад в співпрацю України з європейською спільнотою».

Запуск нового європейського ракетоносія Vega був здійснений 13 лютого з космодрому Куру у Французькій Гвіані.

Контракт на розробку, кваліфікацію і постачання маршевого двигуна четвертому ступеню для РН Vega було підписано ГКБ «Південне» і ПО «Південмаш» з італійською Avio SpA в лютому 2004 року.

У програмі створення РН Vega, що входить в сімейство європейських ракет-носіїв, беруть участь Італія, Бельгія, Франція, Нідерланди, Іспанія, Швеція і Швейцарія. Італія через Італійське космічне агентство (ІКА) фінансує 65% програми.

РН Vega легкого класу призначена для виводу на сонячно-синхронну орбіту заввишки 1200 км супутників масою до 1200 кг або на полярну орбіту заввишки 700 км супутників масою 1500 кг. Ракета складається з трьох твердопаливних східців і четвертого ступеня на рідкому паливі. Її висота складає 30 м, стартова маса — 130 тонн.  Нині ГКБ «Південне» і ПО «Південмаш» приступили до оформлення контракту з італійською AvioSpA на постачання серійних маршевих двигунів четвертого ступеню для РН Vega.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com