Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАРОДИ ХОЧУТЬ БІЛЬШЕ ІСЛАМУ?

Міністр закордонних справ Ісламської Республіки Іран Алі Акбар Салехі висловлює переконання у тому, що його країна справила ключовий вплив на розгортання масових акцій протесту у Північній Африці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час зустрічі з делегацією Національної спілки журналістів України у Тегерані.

А.Салехі пов’язав революції, що відбулись у згаданому регіоні, з ісламською революцією в Ірані. «Події, які відбуваються сьогодні у Тунісі, Лівії, Єгипті, інших країнах Африки та Близького Сходу, свідчать про те, що їхні народи отримали натхнення від «Ісламського пробудження», яке відбулось 32 роки назад в Ірані», — сказав він.

За словами міністра, протести проти режиму розпочались, коли народ з країн мусульманського світу, побувавши в Ірані і побачивши зміни, які відбулись у країні, і те, як позитивно вони вплинули на життя людей, повернулись додому і поширили цю інформацію. «Вони зрозуміли, що також можуть шляхом вираження своєї волі вплинути на ситуацію у країні і досягти того, чого хочуть насправді», — сказав голова зовнішньополітичного відомства Ірану.

А.Салехі висловив сподівання, що відносини Ірану з владою держав, де нещодавно відбулись революції, будуть успішними. «Якщо до цього часу Іран був у серцях народу цих країн, значить, і відносини з їхніми урядами розвиватимуться успішно», — сказав він.

А.Салехі також зробив акцент на важливості Ірану для Близького Сходу та загалом для всього світу. «Іран насправді є «золотим ключем» регіону», — вважає він.

***

Вже неодноразово фахівці з Арабського світу вказують на певну тенденцію, що простежується у хвилі революцій на півночі Африки і заворушень на Близькому Сході та Аравійському півострові. Зокрема стало зрозумілим, що не лише продовольчі проблеми змусили людей вийти на вулиці. Зокрема в Кувейті  рівень життя населення значно вищий, ніж, наприклад, в Україні. Ця нафтоносна країна вже виділила велику кількість валюти на соціальні виплати, щоб унеможливити вихід людей на вулиці. Те саме зробив і уряд Бахрейну. До речі, в дореволюційній Лівії виплати по безробіттю сягали 800 доларів на місяць, що дозволяло досить пристойно існувати.  Вважається, що викид незадоволення спровокувала маріонеткова поведінка лідерів Тунісу, Єгипту і Лівії, які повністю або частково узалежнилися від країн Західного світу, які задешево скуповували нафту і газ з цих регіонів. Тим більше закривали очі на численні виборчі махінації, придушення свобод, шалену корупцію, яка дозволяла концентрувати величезні капітали в руках диктатора і наближених до нього клевретів. Це приниження перед Заходом і не давало спокою народам Єгипту, Лівії і Тунісу. Ну хто хоче вічно бути сировинним придатком розвинених країн? Чи стануть народні виступи початком нової ери розвитку арабського світу покаже час.

До речі, французький міністр закордонних справ Мішель Алліот-Марі пішла у відставку, бо піддалася критиці за зв’язки з авторитарним урядом Тунісу.

Як виявилось, Алліот-Марі скористалася безкоштовним польотом до Тунісу, який їй організував бізнесмен, близький до колишнього президента.

Коли акції протестів в Тунісі інтенсифікувалися, вона запропонувала, щоб Франція дала туніському президентові поради з протидії масовим безладам.

Ця інформація лише підтверджує, що авторитарні уряди Арабського світу до певного періоду повністю влаштовували великі країни Заходу.

***

США причетні до формування антиурядового руху всередині Лівії, метою якого є повалення лівійського лідера Муамара Каддафі. Про це заявив міністр закордонних справ Венесуели Ніколас Мадуро.

«Вони (США) створюють умови для виправдання вторгнення до Лівії. Важкі часи, які переживає Лівія, не варто міряти за інформацією від імперських новинних агентств», — сказав Мадуро, кажучи про західні ЗМІ.

Схожу думку раніше висловлював екс-керівник Куби Фідель Кастро, який вважає, що Вашингтон планує вторгнення до Лівії для отримання контролю над лівійської нафтою.

Між тим, глава Держдепу США Філіп Кроулі днями запевнив журналістів, що події на Близькому Сході і в Північній Африці події в жодній мірі не спровоковані Америкою.

«Багато людей підозрюють, що за всіма цими подіями хтось стоїть. Але ці важливі події природні. Процес почався в Тунісі. Все почалося з однієї людини, яка шукала справедливості і якій в справедливості було відмовлено. Він вчинив самоспалення, і це в буквальному сенсі стало іскрою, з якої почався період важливих змін», — сказав Кроулі на брифінгу у вашингтонському центрі іноземної преси.

Представник США при ООН Сюзан Райс заявила, що США обговорюють с партнерами по НАТО можливість військового втручання в Лівію. Нині США проводить перегрупування своїх військ навколо цієї африканської країни. Авіаносці переміщуються ближче до побережжя, літаки на них приводяться у повну бойову готовність. Це не дивно, бо Лівія входить в десятку найбільших нафтоносних країн і залишається ласим шматком навіть в період повної розрухи на тлі громадянської війни.

Можливі два варіанти втручання. Один — силами ВПС створити зону безпеки для груп повстанців, другий — масова висадка військ і фізична ліквідація М.Каддафі та вірних йому військовиків.

На сьогодні Рада Безпеки ООН ввела проти Лівії санкції, які передбачають заборону на поставку зброї, заморожування рахунків та заборона на зарубіжні поїздки лівійського диктатора та наближених до нього чиновників режиму. США своєю чергою заморозили активи Лівії на суму 30 млрд дол.

Тим часом Каддафі не збирається складати зброю і поповнює лави своїх прибічників найманцями з Сомалі та інших країн Африки. Вони відзначаються особливою жорстокістю у придушенні заколотів опозиції. Відбулася марна спроба відбити у повстанців місто Ез-Завія (тут розташований найбільший нафтопереробний завод), яке було атаковане з багатьох напрямків танками  і піхотою.

Лівійський диктатор роздає інтерв’ю і здивований тим, як колишні західні союзники змінили свою позицію щодо його країни. Адже свого часу він вів активну боротьбу з ісламськими фундаменталістами на своїй території, виконуючи вимоги Заходу і намагався лібералізувати духовне життя країни.

Підготував Андрій ГУСЄВ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com