Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

РОБОТИ СТАЮТЬ СХОЖИМИ НА ЛЮДЕЙ

Винахідники з усього світу намагаються зробити роботів більш схожими на людей.

Йдеться як про окремі частини «тіла», так і про цілі машини загалом.
Ось, до прикладу, крихітний робот Acroban, якого спроектували спеціально для гри з дітьми. Механічний малюк вміє бігати, стрибати та може втримати рівновагу, навіть якщо його штовхнути. Робот має низку запрограмованих моделей поведінки, які використовуються для інтуїтивної реакції на зовнішню взаємодію.

»Цей робот схожий на тих, які ми вже звикли бачити. У нього типовий склад корпуса, от тільки він використовує справжні людські рухи, в яких задіяні і хребет, і таз. Acroban може самостійно скорегувати своє тіло і втримати рівновагу, тоді як більшість роботів падають. Своїми рухами він нагадує дитину, яка розвивається», — каже Престон Сміт.

Багато уваги розробники приділяють зору роботів. Наприклад, інженери Walt Disney створили електромагнітне рухоме око, яким можна управляти зі спеціального пульта. Технологію невдовзі почнуть використовувати у тематичних парках компанії, аби обличчя роботів були більш реалістичними. »Електромагнітне око — це повністю новий спосіб забезпечити роботів зором та дозволити їм реагувати на відвідувачів в парках атракціонів. Попередні роботи мали рухомі очі, але не могли бачити, і відповідно не дивилися на людей. Лише уявіть, у майбутньому машини зможуть бачити на відвідувачів, розрізняти, до прикладу, їхній одяг і реагувати на них», — каже дослідник, компанія Walt Disney Ленні Смут.

Японські винахідники з Університету Цукуби розробили систему управління побутовою електронікою і навіть роботами за допомогою звичайних жестів. Ніяких сенсорів чи контролерів — в унікальній технології використали потужний комп’ютер і високошвидкісну камеру. Вона захоплює рух і позицію руки людини, процесор опрацьовує дані і передає їх роботу.

»Це роботизована рука зі системою захоплення руху. Спеціальна камера вловлює жести людини та передає їх машині. Таким чином механічна рука точно повторює людські рухи. Загалом система працює набагато швидше, аніж будь-які попередні аналоги», — каже Престон Сміт. Це лише кілька цікавих розробок у галузі робототехніки. Цілком імовірно, що через 5-10 років винахідники порадують повністю автономними та інтелектуальними машинами, які зроблять наше життя простішим і цікавішим.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com