Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Несправна» цифра

Видатний європейський політичний реформатор ХІХ століття Отто Бісмарк, котрий, власне, і створив Німеччину в державницькому розумінні цього слова, полюбляв повторювати, що існує три категорії неправди: брехня, наклеп и статистика.

Призабутий уже радянський класик Олександр Корнійчук устами одного зі своїх героїв дав досконале визначення радянської статистики як форми брехні: «Головне аби цифра була справна, бо за несправну цифру їх (владу на місцях) дуже боляче б’ють зверху». У нашій, більшою мірою пострадянській, аніж незалежній Україні статистика, на жаль, і досі відповідає формулі Бісмарка-Корнійчука. Влада і політики гамселять своїх опонентів «несправною цифрою». Себто зловмисно зґвалтованою статистикою.

Це ж саме роблять і так звані незалежні ЗМІ. Характерна особливість — продажні журналісти охоче підхоплюють псевдостатистичну брехню продажних політиків, а ті, своєю чергою, із задоволенням поширюють журналістські побрехеньки з найвищих трибун і в таких кабінетах, куди писючій братії зась.

Не треба бути співробітником сайту «Телекритика» аби навіть на пальцях підрахувати, що т.зв. провідні українські політики проводять у теле- та радіостудіях набагато більше часу, ніж на своєму основному місці роботи. Передусім — у Верховній Раді.

Від узагальнень перейдемо до конкретики, як того вимагає справжня статистика.

Днями головний нарколог Міністерства охорони здоров’я офіційно спростував уже обсмоктану пресою і політиками цифру про 100 тисяч (а дехто каже, що мільйон) офіційно зареєстрованих в Україні наркоманів. Виявляється, Міністерство та його структури такого підрахунку НЕ РОБИЛИ.

Українські політики лівого штибу полюбляють лякати електорат візією масового голодомору, викликаного повною кризою аграрного сектору. І, звичайно, звинувачують у цьому незалежність України. Але!!! Чомусь ніхто — ані журналісти, ані центристи, ані праві — не взяли до рук олівчика і не порахували, що найнижчий урожай зернових за роки незалежності фактично дорівнював НАЙВИЩОМУ урожаю, зібраному на українських ланах в часи радянських колгоспів. Це при тому, що криза села існує, що кількість угідь скоротилася, село стрімко старішає.

Ще один приклад: які саме цифри висмикнули журналісти і політики з найсвіжішого звіту Держкомстатистики про кількість і склад населення в Україні? Ну, звісно ж, держава вимирає, народу меншає, а пенсіонери становлять вже третину населення. Жах! Хоч лягай і сам помирай!

І тільки одна-єдина, здається, журналістка — Марія Бондар з «Контрактів» оцінила ситуацію, співставивши ці цифри з іншими розділами звіту. І ось що вийшло — вчитайтеся уважно:

·    Діти і підлітки становлять чверть населення України. І ця цифра щороку зростає.

·    У 2006 р. в Україні народилося 460 тисяч дітей. Що на 52 тисячі більше, ніж у 2003-му «передпомаранчевому» році.

·    Нинішні діти і підлітки, особливо у великих містах, відзначаються набагато вищим рівнем організованості, ерудованості, інформованості і практицизму, ніж їхні батьки в аналогічному віці.

·    Держкомстатистики зафіксував цікаву тенденцію: значна кількість породіль в Україні останні кілька років — це жінки у віці понад 30 років. Тобто жінки, котрі досі не наважувалися на материнство з огляду на нестабільність ситуації в країні. Висновок, що називається на поверхні: сьогодення дозволяє їм піти на такий важливий крок попри панічні зойки з телеекранів та парламентської трибуни.

Олександр Довженко свого часу слушно зауважив: «Двоє дивляться вниз, один бачить калюжу, другий — зорі, що відбиваються у дзеркалі води». На щастя тих, других, в Україні щороку більшає. Згідно зі справжньою (не сплутати зі «справною») статистикою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com