Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Щеплення: за і проти

Демографічна ситуація в Україні надзвичайно погіршилася: загальний коефіцієнт народжуваності знизився в останні півтора десятиліття майже вдвічі. Водночас зросла дитяча смертність. Показники дитячої смертності в Україні: кількість померлих немовлят на тисячу новонароджених у 1997 р. утричі перевищувала аналогічні показники в Японії, вдвічі — у Франції та Канаді. Особливої гостроти набула проблема смертності дітей України віком до одного року: 1999 — 4,2; 2000 — 4,6; 2001 — 4,3; 2002 р. — 4,0; 2005– 4,25 тис. дітей.

Лікарі покликані оберігати здоров’я дітей з перших днів народження. У 2006 році Міністерством охорони здоров«я прийнятий новий календар щеплень. Про запобіжні заходи та досягнення на предмет щеплень дітей в Україні дає відповідь Людмила Чудна, доктор медичних наук, головний дитячий імунолог Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. І.В. Громашевського.

— Наказом Міністерства охорони здоров’я від 03.02.2006 №48 затверджено новий Календар профілактичних щеплень в Україні. Він розроблений за рекомендаціями ВООЗ, а тому окремі країни, виходячи з епідеміологічної вакцинації мають розробити свій календар. Щодо новонароджених, то в більшості європейських країн ці вакцинації не проводяться.

— Які нововведення у новому Календарі профілактичних щеплень в Україні?

— Щеплення від туберкульозу проводиться на 3–7 день життя дитини, раніше було рекомендовано на 3–5 день.

— Доза вакцинації проти туберкульозу знову залишилася збільшеною у два з половиною рази — 0,05 мг сухої вакцини? Раніше новонародженим дітям вакцину вво­дили за схемами на 5 —7 день життя підшкірно дозою удвічі меншою — 0,02 мг і розводили стерильним фізіологічним розчином (Соколова-Пономарёва, Бисярина В.Н. Рецептурный справочник детского врача. Ленинград: Медицина, 1964. — С. 326).

— Галина Червонська, професор вірусолог з багаторічним стажем, член Комітету з біоетики Російської Академії Наук, вважає неприпустимим, щоб малокомпетентні вакцинатори корпоративно вирішували долю наших дітей. Оскільки ніде в світі не проводиться вакцинація проти туберкульозу новонародженим (у перші 28 днів життя дитини), Г.Червонська називає вакцинацію БЦЖ новонароджених в Україні експериментом над дітьми. Вона, знову ж таки, рекомендує не захоплюватися гарантіями, де є напис: «Препарат відповідає вимогам ВОЗ» і засвідчує сфальсифіковані дані «про відсутність поствакцинальних ускладнень» на вакцину проти гепатиту В.

— Що Ви можете сказати про щеплення в перший день проти гепатиту В? Чому її проводять в перші півгодини життя?

— У нашому інституті недавно Валерія Шагінян захистила докторську дисертацію про щеплення проти гепатиту В. Ви можете звернутися до неї за консультацією.

— Яка Ваша думка про книгу О.Котко «Безжальна імунізація» (Київ, — Біла Церква, 2006)?

— Вважаю цю книгу безграмотною. Її замовили гомеопати для заробляння грошей. У журналі інституту епідеміології «Інфекційні хвороби» №4, 2006 р. дано опротестування її змісту.

— Яка Ваша думка про книгу російських вчених «Правда о привывках», де співавтором є професор-вірусолог Г.Червонська?

— Я вважаю цю книгу шкідливою, бо в ній заперечуються більшість щеплень.

— Чи зобов’язані лікарі ставити до відома доросле населення про протипоказання і не змушувати до профілактичних заходів, а проводити попередні обстеження?

— Безумовно. Лікар має викласти в зрозумілій формі всі «за» і «проти» щеплення у конкретній ситуації і лише потім разом з батьками вирішувати. В Америці, наприклад, передбачено, що мати може відмовитися від щеплення.

— У законодавчому акті (1645-14), прийнятому Верховною Радою від 06.04.200 №1645-111 «Про захист населення від інфекційних хвороб», Ст. 12. Профілактичні щеплення сказано: «Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особі в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою, після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам, які не досягли 15-річного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їхніх об’єктивно інформованих батьків або інших законних представників. …Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов’язкових щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження — засвідчити це актом в присутності свідків».

— Ми виступаємо з ініціативою проти масової вакцинації населення. Наприклад, 2008 року передбачено щеплення від корі, краснухи, паротиту для молоді віком від 16 до 29 років. Це небезпечна акція, бо молода жінка може не знати, що вони вже вагітна. А це шкідливо для майбутньої дитини.

— Що Ви можете сказати про вітчизняну вакцину АКДС, що містить 100 мкг/мл мертиоляту ртуті органічної солі та 500 мкг/мл формаліну (сильного мутагену та алергену). Яка необхідність у щепленні цією вакциною? І чи можливо її замінити на більш безпечну?

— Мертиолят ртуті — це консервант. Ртуть є в повітрі, вона, можливо, не така шкідлива, як про це пише професор, лікар-вірусолог Г.Червонська з Росії.

— Червонська стверджує, що мертиолят — це тіомеросаль — ртутьорганічна сіль, про згубний вплив якої на центральну нервову систему відомо давно, бо вона належить до розряду пестицидів.

— Вважаю, що новонароджених мають попередньо обстежити задля виявлення імунодефіциту до того чи іншого захворювання. Необхідно звернутися до Міністерства охорони здоров’я про закупівлю дорожчих і більш якісних вакцин.

— За спостереженнями спеціалістів з Росії, у деяких дітей, яким зробили щеплення, замість опору організму при зараженні розвивається інфекційне захворювання, яке протікає в більш важкій формі, ніж у нещеплених — синдром паралічу імунної системи, таким чином захисту не відбувається і дитина хворіє у більш важкій формі тією інфекційною хворобою, від якої рятували вакцинацією.

— Вважаю такі факти поодинокими.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com