Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зіпсовані земельним питанням, або хто отримує землю в Києві

Сесія Київради від 1 жовтня, на якій було роздерибанено близько 2 тисяч га землі, що дорівнює 4% площі Києва, вже стала притчею во язицех.

Як відомо, з того часу київська влада взяла себе в руки і намагається бути у своїх діях максимально демократичною і відкритою, запрошуючи вже другу сесію поспіль на свої засідання людей, яким має бути виділена земля.

Утім, навіть через три тижні київська влада не може сказати, кому ж 1 жовтня виділила землю. Як повідомив журналістам 25 жовтня секретар Київради Олесь Довгий, це досить трудомісткий процес і на підготовку стенограми може піти місяць. Але опозиція вимагає надати їм проекти рішень та інформацію про те, які з них підписані мером. Саме його підпис остаточно закріпить землевідведення. Поки що такої інформації немає, УП намагалася розібратися, кому ж дісталася київська земля, спираючись на порядок денний тієї сесії.

Легіон студентів-невидимок

Згідно із законом, кожен киянин має право на 10 соток столичної землі. Це згідно із законом. Насправді ситуація зовсім не така приваблива. Звернувшись з таким проханням до можновладців, можна отримати відповідь, що, на жаль, це питання не може бути вирішене через брак ділянок, а генпланом Києва до 2020 року не передбачено нових територій для індивідуального житлового будівництва. Утім, 1 жовтня в Києві знайшлося до півтисячі щасливців, яким виділили, за підрахунками опозиції, 1,3 тисячі гектарів землі в Пущі-Водиці, Конча-Заспі і заповідного лісу біля Катеринівки. Все, що знає опозиція про них, це те, що свої заяви вони подали в один день — 17 листопада 2006 року. «Ми підозрюємо, що це студенти, в яких взяли паспорти, щоб написати заяви на індивідуальне житлове будівництво», — каже Наталія Новак з Блоку Кличка. За її припущенням, студенти за свою «роботу» отримали по тисячі доларів, а хтось на цьому отримає мільярдні статки. Адже сотка землі в Києві в середньому коштує $20 тисяч, а виділяли її гектарами. У нових землевласників немає ні імен, ні прізвищ. Є лише номери кадастрових справ. Півтори сторінки цифр і літер — ось так виглядають чи не найбільші землевласники Києва. Олесь Довгий продовжує наполягати, що землю 1 жовтня отримали люди, які десятками років намагалися її добитися від попередньої влади, носячи торби хабарів у їхні кабінети.

Більшовицько-опозиційні землевласники

Якщо з’ясувати, хто з фізичних осіб отримав землю (оприлюднення їхніх імен заборонено законом), майже неможливо, то із землевідведенням юридичним особам ситуація дещо простіша. Дуже часто зв’язок між фірмою і депутатом, який голосує за виділення їй землі, можна виявити навіть через сайт Київради.

У своїй статті для УП Олесь Довгий стверджує, що «всі заяви (опозиції), нібито земля роздається «своїм» — просто дешевенький піар без будь-якої аргументації». Тоді як пан Олесь може пояснити, що в порядку денному сесії від 1 жовтня кандидатами на отримання землі значилися «ВК-БРОК», чий гендиректор Євген Шевчук є керівником фракції блоку Черновецького в Шевченківській райраді міста? На тій же сесії Київрада дозволила продаж земельної ділянки ЗАТ «Променергоавтоматика» для експлуатації та обслуговування адміністративного будинку на бульварі Дружби Народів, 19 у Печерському районі.

Ще 2006 року до наглядової ради цього підприємства входив Анатолiй Чуб, начальник головного управління комунальної власності Києва, депутат блоку Черновецького і просто чоловік сестри дружини мера. 65-м та 66-м пунктами порядку денного сесії від 1 жовтня пропонувалося передати 4 земельні ділянки в Деснянському районі Києва акціонерному товариству холдингової компанії «Київміськбуд», до наглядової ради якого входить той таки Чуб і голова фракції блоку Черновецького в Київраді Сергій Комарницький.

67-м, 68-м та 69-м пунктами землю виділено ТОВ «Нексус-про», «Атланта інвест енд девелопменд», «Том і Ко». За даними Блоку Кличка, існує зв’язок цих фірм з Максимом Саврасовим з Блоку Черновецького.

Так само в Блоці Кличка шукають витоки землевідведень для «Київської міської ради профспілок» та Всеукраїнської професійної спілки працівників органів державної податкової служби, які разом з НВЦ «Євродім», «Несті Ойл ЛТД» та «Ергон», «Аквітеко» будуватимуть там житлові комплекси, заправки та кафе.

У Блоці Кличка ці землевідведення пов’язують з Віктором Гринюком, чоловіком сестри дружини Черновецького. Документальних підтверджень зв’язку цієї особи з названими компаніями УП знайти не вдалося.

Втім, іноді фірми, яким дають землю, можуть мати зовсім інших засновників і юридично не бути пов’язаними з депутатом.

Але повернемося до наших баранів. Згідно з порядком денним, планувалося продати земельну ділянку «Укренергобуд» на вул. Шота Руставелі, 18 у Печерському районі. Серед засновників цієї кампанії, за даними БЮТ, значаться зять Черновецького Супруненко та депутати його фракції Чуб і Комарницький. Але це питання було знято з розгляду. Також землю отримали депутати більшості Черновецького.

Чи не найбільше перепало компаніям, пов’язаним з Леонідом Крючковим — колишнім бютівцем, який нині входить у групу «Демократичний Київ» і більшість Черновецького. Очолювана ним «Київреконструкція» отримала ділянки на вулиці Причальній, 11-а у Дарницькому районі та на вулиці Сирецькій, 33-а — у Подільському районі. Засноване Крючковим ТОВ «Інтер-Енерго Інвестмент» отримало земельні ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного центру на вул. Ізюмській, 1-а у Голосіївському районі. Так само три ділянки отримали компанії Льва Парцхаладзе, який хоч і не є нині депутатом, але непогано презентує свої інтереси. Зокрема, ТОВ «Промінвестгруп» «Промінвестгруп-1» передано дві земельні ділянки на вулиці Лютеранській. Крім того, його компанії «Елітне Житло» передано земельну ділянку для будівництва житлово-готельного комплексу з підземним паркінгом та реставрації будинку — пам’ятки архітектури на Крутому узвозі, 4 у Печерському районі (на Бессарабці).

Ділянку для реставрації та пристосування до торговельно-офісного комплексу на розі Хрещатику і Богдана Хмельницького (Центральний гастроном) отримало «АБ інвестиції та розвиток». Його засновник Павло Погиба йшов до Київради за списком «Нашої України».

Незважаючи на те, що Партія регіонів, за винятком двох осіб, не брала участь у засіданні 1 жовтня, її представники того дня отримали як мінімум три ділянки.

Київрада ухвалила рішення про поновлення закритому акціонерному товариству «Київміськбуд-1» договору оренди земельної ділянки для будівництва житлового будинку з об’єктами соціальної сфери на вул. Вітряні Гори, 2 у Подільському районі (А 8597). Головою спостережної ради цього підприємства є лідер групи ПР у Київраді Олексій Омельяненко.

Також передано земельну ділянку «Д.І.А.ДЕВЕ­ЛОП­МЕНТ» для благоустрою території з влаштуванням паркової території, спортивного майданчику та причалу між вул. Раїси Окіпної та просп. Броварським (набережна Дніпра) у Дніпровському районі Екс-директором цього підприємства є регіонал Сергій Кучер

Ще одне «регіональне» землевідведення — поновлення договору оренди земельної ділянки для обслуговування та експлуатації торговельного комплексу оптово-продовольчого ринку на вул. Горького, 174 товариству з обмеженою відповідальністю «Саміт-М». Президентом ТОВ «Саміт-М» до обрання в Верховну Раду був «регіонал» Олександр Римарук.

Але землевідведення для «регіоналів» — не сенсація. Набагато цікавіше виглядають землевідведення, які отримали люди, пов’язані з БЮТ. На сесії Київради було виділено 64,5 гектара землі ТОВ «Київрибгосп», головним акціонером якого є один з лідерів БЮТ Богдан Губський. Отримало землю ТОВ «Енергоресурс-Україна» до якої причетний Юрій Павлов, депутат Київської обласної ради від БЮТ. Крім того, поновлено договір оренди товариству з обмеженою відповідальністю «ЕКОБУД», пов’язаному з депутатом від БЮТ у Верховній Раді 2002 — 2006 років Юрієм Сербіним.

Представники більшості Черновецького глузують — це треба вміти бути в опозиції й водночас отримувати землю! Заступниця Черновецького Ірена Кільчицька тиждень тому звинуватила представників БЮТ у тому, що вони беруть «відкати» 3 000 доларів за те, що не здіймають галас навколо виділення певних земельних ділянок.

Ці звинувачення в БЮТ відкидають, але існування проблеми визнають. За словами співрозмовника УП в блоці, свого часу значна частина фракції БЮТ у Київраді сиділа на дотаціях Андрія Іванова, який нині перейшов у більшість Черновецького. І навіть зараз, попри лещата, у яких тримають фракцію, дехто з неї примудряється віддавати картки, щоб забезпечувати голосування в інтересах Іванова.

Єдиний, хто, здається, не забруднився в землевідведеннях 1 жовтня — це Блок Кличка. Пояснення просте — від колись потужної фракції у Віталія Кличка залишилося лише 8 осіб. Серед них є лише одна людина, причетна до великого будівництва. Це Семен Борисенко — голова спостережної ради ВАТ «Трест «Київспецбуд». Кажуть, саме його інтереси змусили Блок Кличка навесні цього року голосувати за виділення 30 га агрокомбінату «Пуща-Водиця». Як писало тоді «Дзеркало тижня», справа в тому, що Борисенко за рік перебування в опозиції до київської влади майже збанкрутував. Його бізнес базувався на партнерстві з «Київміськбудом», у якого організація Борисенка виконувала підрядні роботи. Але з приходом до влади нової команди (а місто володіє 80% акцій компанії) його послуг перестали потребувати. Тоді Борисенко знайшов нових партнерів. Ними стали будівельні компанії — «Укрспецторг», «Нове місто» і «Столиця», які лихі язики пов’язують з ім’ям прем’єрського міністра Кабміну Анатолія Толстоухова. Ці компанії отримали землю, а Борисенко — підряд, розповіло ДТ.

Зараз Блок Кличка розгорнув бурхливу діяльність із оскарження рішень Київради. Спочатку він подав позов до Окружного адміністративного суду, але той перевів справу до Шевченківського.

На думку представників блоку, судова гілка влади вкотре продемонструвала свою політичну заангажованість та абсолютну підзвітність і підконтрольність місцевій владі. Їх насторожує той факт, що секретар Київради знав про ухвалу Окружного адміністративного суду раніше від позивача і його представників, та повідомив журналістам заздалегідь неправдиву інформацію. БЮТ рішення Київради в суді не оскаржував — звернувся до прокуратури, але теж не дуже сподівається на успіх.

Зло, яке неможливо подолати

На засіданні Київради 25 жовтня розглядалося питання про виділення органам прокуратури 200 квартир у престижних районах Києва. Щоб відвести від себе обвинувачення, Довгий запросив на сесію 18 жовтня людей, яким мала виділятися земля. Це були літні люди, які володіли своїми наділами ледь не з часів війни. Секретар Київради впевнений, що цим запрошенням він зруйнував підвалини звинувачень опозиції. Натомість вже 25 жовтня опозиція в особі БЮТ влаштувала йому контр-хід. Тетяна Меліхова привезла на сесію жінку, яка вже кілька років оббиває пороги, але не може отримати землю. Крім того, київська влада сама дала привід для критики — в порядок денний внесли пункт про виділення двох земельних ділянок по 10 соток Петру і Єлизаветі Сусленським. Все б нічого, але батько цих двох осіб — радник мера Леоніда Черновецького. Як відомо, москвичів зіпсувало квартирне питання, а Київську владу, схоже, зіпсувало земельне. І немає ніякої гарантії, що нова влада, яка прийде, не робитиме теж саме.

Адже земля в Україні — нині найдорожчий товар, і найчастіше «брудні» гроші в Україні відмивають через оборудки із землею...

За матеріалами інтернет-видання
«Інтернет-репортер»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com