Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПІДТРИМАЮТЬ МИТЦІ

Вітчизняні співаки, художники, кіномитці, танцюристи планують відзначити День Незалежності України одразу двома потужними фестивалями. «Підкамінь–2007», який мав відбутися в однойменному селі на Львівщині, через техногенну катастрофу в цьому регіоні організатори перенесли на 24 — 26 серпня. Музично-мистецьке дійство три дні триватиме в урочищі між пам’яткою природи Камінь та Монастирем (пам’ятка архітектури ХVІІ—ХІХ століть). Попередньо організатори називають цифру 10 000 — стільки гостей очікують на цьому святі.

Про свою участь у фестивалі вже заявили гурти «Кому Вниз», «ТІК», «Свята ватра», «Бумбокс», гурт мандрівних дяків «Вертеп», «Дримба ДаДзига», «Бурдон» та інші. Передбачається проведення ярмарків традиційних ремесел, презентація страв місцевої кухні, різні експозиції. Охочим взяти участь у лицарських турнірах можна вже готуватися: клуб історичної реконструкції «Палладін» (Святий Воїн) та клуб «Сталевий Грифон» проведуть ці заходи. А також відбудеться демонстрація середньовічного побуту та ремесел, можна буде прослухати лекції з історії військової справи середньовічної Європи та відвідати майстер-класи з плетіння кольчуг, фехтування мечем, стрільби з лука і середньовічних танців. Ви коли-небудь мріяли піднятися над землею на повітряній кулі? Якщо так, то вам неодмінно треба потрапити на «Підкамінь–2007». Відомий львів­­ський повітроплавець Петро Рибка навчатиме там усіх охочих злетіти «вище неба», як співав Святослав Вакарчук. Якщо страшно робити це поодинці — можна гуртом, під час оглядового підйому на повітряній кулі. Навіть схід сонця можна буде зустріти в повітрі. Природа Бродівщини розкішна, тож варто глянути на неї масштабно: якщо не з повітря, то принаймні з каменя-велетня, який і дав назву селу та етнофестивалю. Цей камінь заввишки 16 метрів, завтовшки 14 метрів, і якщо вистачить снаги вибратися на його верхівку, можна побачити Почаївський монастир. Та й сам камінь можна вважати дивом, адже згори він має шість вирубаних ям для ритуальних поховань, а за часів Київської Русі на камені була дерев’яна оборонна споруда. Звісно, вибратися на цей незвичайний камінь непросто, але організатори фестивалю подбають про безпеку сміливців. Крім того, майстер-класи зі скелелазіння проводитиме Львівський рятувальний загін під керівництвом Михайла Яворівського. Хто потрапить на фестиваль, той матиме нагоду здійснити цікаву подорож краєм, що відомий не тільки згаданим Почаївським монастирем, а й знаменитими замками Золочева, Олеська, Підгірців. Можна буде взяти велосипед і гайнути мальовничими місцями.

Що ж до іншого фестивального дійства, яке приурочують до великого державного свята, то ним має стати літературний андеграундний захід «День незалежності з Махном». Він відбудеться 24 і 25 серпня у Гуляйполі Запорізької області — батьківщині Нестора Махна. Організатори свята сподіваються, що фестиваль може стати міжнародним, оскільки назва «Гуляйполе» добре відома не лише в Україні, а й в інших країнах.

Найпопулярніші україн­ські музиканти та літератори приїдуть цьогоріч на батьківщину Махна. Мають виступити найоригінальніші вітчизняні театральні колективи, відбудуться літературні презентації та художні спектаклі. Подбали організатори і про найменших учасників фесту — для них працюватиме спеціальний майданчик з ляльковим театром і казкарями. До речі, в рамках «Дня незалежності з Махном» має відбутися ексклюзивний суб-фестиваль «Бардівська ватра», куди планують приїхати провідні українські виконавці, що працюють в цьому жанрі — Едуард Драч і Анатолій Сухий. А загалом у фестивалі візьмуть участь гурти «Вертеп», «Мертвий півень», «Перкалаба», «От Вінта», «Гуцул Каліпсо», «Арахнофобія». Сашко Лірник (знаний музикант Олександр Власюк) навіть турне по США скасував, аби потрапити на фестиваль в Гуляйполі. Окрім того, на фестивалі має відбутися презентація 12-серійного фільму «Дев’ять днів Нестора Махна». У планах — розважальні заходи та конкурси: «Махновські читання», «Гонки на тачанках», «Томатний лідер нації». З Москви приїде політичний експерт Андрій Окара, а з Одеси — історик Віктор Савченко, який презентує свою книгу «Махно». Музичний супровід забезпечить показовий духовий оркестр МВС.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com