Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Монополісти таки є!

Нарешті Антимонопольний комітет почав шукати монополістів на ринку нерухомості

Антимонопольний комітет нарешті зацікавився надмірним зростанням цін на первинному ринку житла. Голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв повідомив ЗМІ, що перевірки здійснюватимуться передусім щодо обгрунтованості цін на новозбудоване житло. Нагадаємо, що середня вартість житлової нерухомості в столиці вже сягає 1 700 дол. за кв. м і вище, а представники найбільших будівельних холдингів стверджують, що ціни й надалі зростатимуть. За словами Костусєва, його відомство виявлятиме факти необгрунтованого підвищення цін і причини відсутності конкуренції на ринку первинного житла. За даними співробітників Антимонопольного комітету, вони передусім досліджуватимуть реальну собівартість будівельних робіт і рентабельність цього бізнесу. Нині ні для кого не секрет, що будівельники мають надприбуток, адже раніше ніхто серйозно не аналізував, як саме формується собівартість квадратних метрів житла і хто впливає на цінову політику, навіть фахівці Міністерства будівництва дають різні розрахунки середньої собівартості «квадрату» в столиці -від 330 до 600 доларів.

Звісно, на верхівці будівельного бізнесу є не тільки багаті, а й дуже публічні люди, яких ще не наважуються називати в Антимонопольному комітеті, та й чи назвуть. Однак наразі можна втішитися прагненнями цього відомства, яке у разі виявлення фактів необгрунтованого підвищення цін будівельними компаніями, які порушили конкурентне законодавство, обіцяє застосувати санкції, а також порушувати справи. Однак більшість фахівців з нерухомості, які безпосередньо працюють на цьому ринку, здебільшого скептично посміхаються — мовляв, наявність монополії ще треба буде довести, адже ціни на нерухомість, які влаштовують усіх, окрім покупців, продиктовано попитом, а не монопольними домовленостями. І все ж вони не скидають з рахунків, що масштабні перевірки можуть вплинути на зниження цін. Наприкінці минулого року аналогічні перевірки проведено в Москві. І хоч як скептично до них ставилися фахівці ринку нерухомості, все ж у результаті перевірок ціни на нерухомість у білокам’яній почали знижуватися. З’ясувалося, що в Москві велику частку будівельного ринку контролюють кілька компаній, саме вони визначають ціну. Як на мене, то і в Києві така ж картина. Як кажуть — яблуко від яблуні... Маю на увазі сучасні пострадянські рефлекси до суперзбагачення наших бізнесменів.

Однак у Москві вдалося викрити не лише монопольні домовленості кількох будівельних компаній — мер Москви Юрій Лужков підписав постанову, згідно з якою втілюватиметься в життя довгоочікувана програма «Москвичам — доступне житло». У чому ж її суть? У Москві 60% житла викуповують приїжджі, здебільшого, товстосуми з «понятіями», а ще спекулянти, які перепродують його втричі дорожче. Таким чином, у програму «Москвичам — доступне житло» закладено нову методику проведення конкурсів на виділення будівельних майданчиків. Власне, заслуговують на увагу два положення цієї програми: по-перше, тендери на будівельні майданчики виграватимуть ті будівельні фірми, які візьмуть зобов’язання продати москвичам найбільший відсоток квартир — наприклад, 60% чи 80%; по-друге, братиметься до уваги й ціна, за якою їх продаватимуть, та чи буде відсоток пільгових цін для соціального житла. Що нижчими пропонуватимуть будівельні інвестори ціни за «квадрати», то у більше шансів вони матимуть, аби виграти тендер. Погодьтеся, таку програму вже давно варто було б запровадити в Києві. Але, як кажуть, ситий голодному не товариш».

Валентин Собчук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com